-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA POLAZNIKA ŠKOLE KALIGRAFIJE (FOTO GALERIJA)

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare otvorena je izložba radova sa radionice „Ljeto sa kaligrafijom“, koja je održana sredinom juna, u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“. Izloženi su radovi dvadesetak polaznika različitog uzrasta s kojima je radila Silvana Ručnov, kaligraf iz Beograda. Višednevnu školu kaligrafije pohađala je trinaestogodišnja Marija Kukolj, učenica OŠ „Branko Ćopić“, koja se uključila na nagovor razrednice.

– Mnogo sam naučila o kaligrafiji. Prvo sam mislila da je to samo običan rukopis i obična pisana slova, a onda smo na času shvatili da ima mnogo drugih rukopisa i pisama – rekla je Marija.

Utisci Marijine vršnjakinje Vanje Kusonić su, takođe, pozitivni. Kako je rekla, rukopis joj se znatno popravio, a naučila je i da piše trskom, što sada usavršava kod kuće.

Otvaranju izložbe u Muzeju Kozare prisustvovala je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora. Ona je podsjetila da je ovo već druga godina da se u Prijedoru organizuje Škola kaligrafije.

Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora

– Ovom prilikom bih zahvalila Narodnoj biblioteci „Ćirilo i Metodije“ koja je to omogućila našim sugrađanima, jer treba da vratimo lijepo pisanje i odraslima i mlađima, da im prenesemo ono što je nekada bila tradicija i vrijednost – rekla je Kasalovićeva.

Direktorica prijedorske biblioteke, Mara Ećim, bila je opravdano odsutna, pa je umjesto nje, izložbu otvorio direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić. On je podsjetio na istorijske podatke o kaligrafiji koja potiče iz Kine i procjenjuje se da je stara oko tri i po hiljade godina. Značajna je za kulturu mnogih naroda, u kontekstu prepisivanja svetih spisa koje se smatralo duhovnom vrijednošću samo po sebi.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare

– Kad je riječ o današnjem vremenu, motivi zbog kojih se ljudi odluče baviti kaligrafijom su različiti: od uživanja u lijepom pisanju, želje da se nauči ta vještina, preko primjene u dizajnu ili eventualno dodatku nekom stvaralaštvu poput likovnog. Na kraju krajeva, kaligrafijom se razvija koncentracija i smirenost. U tom slučaju, ona postaje neki vid meditacije. Prisustvo velikog broja mladih na višednevnoj radionici prijedorske biblioteke, pokazuje da kaligrafija i te kako ima budućnost  – zaključuje Radonić.

„Ljeto sa kaligrafijom“ dio je „Kulturnog ljeta“.

Više fotografija možete pogledati OVDJE!

D.S.

foto: Giga