Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA LOJZEA KALINŠEKA

NAJNOVIJE VIJESTI

U Galeriji “Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba slika “Svi smo u mitovima” slovenačkog umjetnika Lojzea Kalinšeka. Kalinšek se predstavio sa 23 rada iz tri stvaralačka ciklusa, kojima je zajednička poveznica s mitovima, a razlikuju se u tehnici i pristupu.

“Manje-više sve su akrili, neki su na rolama, kao na platnima, a najviše su na papiru. Tu se radi o transferu i monotipiji i crtežu, tako da ima svačega pomalo. Tematika ove izložbe je bezgranična, a što je najzanimljivije, uvijek se može uporediti s današnjicom”, rekao je ovaj umjetnik koji ističe da mu je blizak lirični ekspresionizam, jer njime može najbolje izraziti ono što želi da ljudi osjete kod njegovih slika. Ne krije da su mitovi njegova dugogodišnja tematika i inspiracija.

“Česti antički motivi su Helena, Medeja, a u posljednje vrijeme Dijana, boginja lova”, navodi Kalinšek.

Ovaj umjetnik prošao je na konkursu, koji je prijedorska galerija raspisala za izlagačku djelatnost u 2023. godini.

“Riječ je o etabliranom i izuzetnom umjetniku. Pored autora iz Češke, Poljske, Makedonije, Srbije i Hrvatske, imamo i jednog slovenačkog umjetnika s kojim zatvaramo ovu internacionalnu sezonu koja je bila vrlo uspješna u Galeriji ‘Sreten Stojanović'”, rekao je direktor Boris Eremić.

Tokom 45 godina stvaralačkog rada, Lojze Kalinšek imao je preko 90 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Izložba “Svi smo u mitovima” u prijedorskoj galeriji biće otvorena do 13. decembra.

D. S.