-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

OTVORENA IZLOŽBA SREDNJOVJEKOVNOG ORUŽJA I OKLOPA IZ ZBIRKI MUZEJA RS

Najnovije vijesti

“Doba viteštva-oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika” naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Muzeju Kozare. Izložba obuhvata 18 eksponata sa područja Bosanske krajine: mačeve, bodila kopalja, buzdovane, sjekire kao i raritet – verižni oklop koji je pronađen u okolini Sanskog Mosta i spada među najbolje očuvane primjerke srednjovjekovnih oklopa na našim prostorima. Svi eksponati pripadaju zbirci srednjovjekovnog oružja i vojne opreme Muzeja RS.

–  Najstariji eksponat je bodilo koplja iz 11. vijeka, a najbolje očuvano hladno srednjovjekovno oružje mač iz 14. vijeka koji je slučajno pronađen u rijeci Uni na području Kozarske Dubice – rekao je autor izložbe Janko Vračar, viši kustos Muzeja Republike Srpske.

On je dodao da su eksponati prikupljani u posljednjih 80 godina, netom nakon formiranja nekadašnjeg muzeja Vrbaske banovine, kako se nekad zvao sadašnji Muzej Republike Srpske. Godine 1932. pronađen je prvi od eksponata obuhvaćenih izložbom “Doba viteštva”, a posljednji je u zbirku  ušao eksponat otkriven 2012. godine.

– Tokom cijelog tog perioda, mi imamo kontinuirano prikupljanje muzejske građe odnosno artefakata s ovog područja i možemo reći da Muzej RS posjeduje najbogatiju zbirku srednjovjekovnog oružja u Srpskoj – rekao je Vračar.

– Ova izložba na zanimljiv način približava posjetiocu jedan segment srednjovjekovne prošlosti, život ratnika, način njihovog ratovanja kao i oružje koje su koristili – rekla je Nataša Tošanović, kustos istoričar u Muzeju Kozare, na otvaranju izložbe koju Prijedorčani mogu pogledati do 10. maja.

D. S.

foto: Giga