2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

OTVORENA IZLOŽBA VIDE BRĐANIN: SPOJ GRAFIKE I FOTOGRAFIJE (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba „FotoGrafike“, diplomiranog grafičara i magistra fotografije Vide Brđanin. Ona se predstavila sa 18  radova nastalih od 2013. godine do danas.

– To je svojevrstan spoj grafike i fotografije. U pitanju su fotografije koje  vizuelno veoma liče na tradicionalne grafičke tehnike: bakropis i akvatintu. Pred vama su realni prikazi. To su, uglavnom, crteži nastali u rđi, prirodnim putem ili na nekoj dasci, teksture su različite, skidanje boja itd. Sama priroda je slikala, ja sam samo dokumentovala njene gotove radove – objasnila je autorka.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je Umjetnički savjet ove ustanove jednoglasno izabrao Vidu Brđanin, pored Vukice Vukas i Jovana Stanića, na konkursu za ovogodišnju izlagačku sezonu u Muzeju.

– Izložba je zanimljiva vizuelno, ali i po nastanku. To se desilo tokom boravka autorke na Likovnoj koloniji u Širokom Brijegu. Na želju organizatora, svi učesnici su otišli u Grude da fotografišu neku deponiju. U namjeri da izbjegne klasični pristup fotografiji, Vida se odlučila da dijelove lima, površine starih kamiona i asvalta kadrira tako da naglasi detalj. Pokušala je, poput igre sa Roršahovim mrljama, da izvuče nešto drugačije. Tako se desio fantastičan spoj, da ona istovremeno ima grafike u najklasičnijem smislu te riječi, a i fotografiju – rekao je Radonjić.

Vida Brđanin rođena je u Sarajevu, a živi u Banjaluci. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH. Ovo je njena treća samostalna izložba. U Muzeju Kozare će biti otvorena do 15. aprila.

D. S.