13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

OTVORENA MEĐUGRADSKA IZLOŽBA SITNIH ŽIVOTINJA

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas otvorena međugradska izložba sitnih životinja u organizaciji ovdašnjeg Sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”, a okupila je 30 izlagača iz više gradova BiH sa oko 700 eksponata.
Predsjednik Sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” Mladen Goronjić podsjetio je da je društvo osnovano 1979. godine, ali da je prije nekoliko godina ponovo oživljeno nakon duže pauze.

“Brojimo oko 70 članova, među kojima 40 izuzetno aktivnih. Posjećujemo izložbe u inostranstvu kad god smo u mogućnosti i tako nabavljamo nove vrste, najčešće iz Australije, Azije i Afrike, ali naši su odgajivači dovoljno stručni da te vrste i održe”, rekao je Goronjić novinarima u Prijedoru.

Mladen Goronjić
Mladen Goronjić, predsjednik Sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”

On je naveo da se nabavne cijene malih ptica kreću od pet do nekoliko stotina evra i da je među izloženim vrstama najskuplja australijska endemska vrsta guld amadina, koja važi za jednu od najljepših ptica na svijetu.

“I hrana se kreće od dvije do 15 KM po kilogramu i što je rjeđa i komplikovanija vrsta to je i hrana skuplja i teže dostupna”, dodao je Goronjić.

On je zahvalio Gradskoj upravi na podršci za organizaciju ove manifestacije, Centru “Sunce” na ustupljenom prostoru i sponzorima izložbe.

 Branko Stojanović
Branko Stojanović, sekretar društva “Golub”

Sekretar društva “Golub” Branko Stojanović rekao je da je društvo do sada organizovalo dvije međugradske i tri revijalne izložbe, pet ekoloških akcija na izletištu Pašinac, opremilo mini zoo-vrt Centru “Sunce” i učestvovalo u brojnim humanitarnim akcijama.

“Cilj je da se djeci ukaže na to da postoji i svijet izvan telefona, televizora i kompjutera”, dodao je Stojanović.

IMG_8184

Direktor Javne ustanove Centar “Sunce” Slađana Radaković rekla je da je ova ustanova ustupanjem prostora za izložbu pokazala da daje doprinos gradu i da nije samo ta koja traži pomoć nego je i daje.
IMG_8193
“To je najbolji način za obostranu korist”, dodala je Radakovićeva i pozvala sugrađane da posjete izložbu, a članovima društva “Golub” poželjela da nastave i održe ovu tradiciju.

U ime Gradske uprave, organizatore, izlagače i posjetioce pozdravila je predstavnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Olivera Rosić, navodeći da je podrška Gradske uprave ovakvim manifestacijama neupitna.
IMG_8204
Danas i sutra izložba će biti otvorena od 8.00 do 21.00 čas, a u nedjelju, posljednjeg dana izložbe, održaće se berza sitnih životinja odnosno prodaja, poklanjanje i zamjena životinja. Izložba se zatvara u nedjelju u 14.00 časova.

izvor: Srna

foto: Giga

IMG_8186 IMG_8196 IMG_8197 IMG_8198 IMG_8199 IMG_8200 IMG_8202 IMG_8206