21.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

OTVORENA ŠKOLA KALIGRAFIJE

Najnovije vijesti

U Prijedoru je večeras počela sa radom četvorodnevna Škola kaligrafije ili lijepog pisanja, koju će voditi poznati predavač i kaligraf Silvana Ručnov iz Beograda.
Riječ je o umjetnici koja je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i koja je u umjetnosti kaligrafije profesionalno aktivna od 2000. godine kao stvaralac, predavač i menadžer.
img_1210
“Ranije je to bio zanat, a danas se mnogo koristi u dizajnu”, istakla je Ručnov, koja se bavi klasičnom i modernom kaligrafijom.
Ona je rekla novinarima u Prijedoru da je iznenađena brojem od 23 prijavljena polaznika škole lijepog pisanja, kojima će u naredna četiri dana pokušati da prikaže sve mogućnosti kaligrafije.
“Lepo pisanje ne izlazi iz mode, samo je u poslednje vreme kod nas malo skrajnuto jer smo bili vezani za lepo pisanje kao školski predmet, a tek osvešćivanjem naše tradicije pojavio se pojam kaligrafija u vezi sa rukopisnim knjigama”, istakla je Ručnov.
img_1200
Ona kaže da je kaligrafija sinonim za lijepo pisanje široko podrezanog pera ili šiljatog pera, a razlika je samo u stilu lijepog pisanja i vrsti alatke kojom se piše.
“Kaligrafija je danas među prvih 10 hobija kojima se ljudi u svijetu bave”, navela je Ručnov.
img_1190
Direktor Matične biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim naglasila je da je škola organizovana na insistiranje prosvjetnih radnika koji su željeli da unaprijede lijepo pisanje i te vještine prenesu na učenike.
Škola kaligafije trajaće četiri dana, po 120 minuta, a među brojnim polaznicima uglavnom su učitelji i nastavnici osnovnih škola.
Kurs kaligrafije organizovala je Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”, a časovi će biti organizovani u Čitaonici.

Više fotografija sa ovog događaja možete pogledati OVDJE!

srna

foto: Dragan Stojnić Giga