11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

OTVORENA VIŠENAMJENSKA STAZA OD TRAPISTA DO BIJELOG BUČJA

Najnovije vijesti

Planinari, biciklisti i ljubitelji prirode dobili su novu višenamjensku stazu  od Trapista do Bijelog Bučja. Staza se prostire kroz teritorije pet opština Republike Srpske  i obuhvata preko 100 kilometara označenih i uređenih staza. Staza prolazi kroz  Trapiste, Slatinu, Crni Vrh, Mlinsku Rijeku, Snjegotinu, Karač, Liplje, Hajdučke Vode, Očauš, Mihajlovac, Šiprage, Selačku i završava na Bijelom Bučju. Posjeduje mnoštvo izvora, vidikovaca i prostire se vrhovima planinskih vijenaca kako bi se što više doživjela okolna priroda i mjesta.

Namijenjena je za planinarenje, biciklizam i svim ljubiteljima prirode. Markirana je po međunarodnim standardima i prilagođena svim uzrastima, rekreativnom uživanju i istraživanju prirode. Nudi mogućnosti kampovanja, logorovanja, kupovine domaćih proizvoda i rukotvorina, kao i uživanje u domaćim tradicionalnim jelima. Otvaranju staze prisustvovali su i članovi PD “Klekovača” iz Prijedora. Pješačenje je, uz velike visinske razlike, trajalo cijeli dan, a Prijedorčani su prepješačili 30 kilometara na jednoj od četiri staze.

Dolazak na cilj proslavili su sa organizatorom u večernjim časovima uz druženje, logorsku vatru i riblju čorbu. Ističu da su uživali prolaskom kroz ova mjesta. Planinari “Klekovače” imaju namjeru da urede sličnu stazu od Hašana do Banja Luke. Preko Izačića, stazu bi produžili prema Hrvatskoj.

M.Bogun

foto: FB