-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

Otvoreni 11. Dani Srpske u Srbiji

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je sinoć u Narodnom pozorištu u Beogradu manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”.

On je poručio da je ova manifestaciji u funkciji dokazane teze da su Srbi jedan narod, jedan identitet, jedna vjera i jedna nacija.
Obraćajući se u zvaničnicima Srbije i Srpske, kulturnim i javnim ličnostima, Dodik je istakao da je Srbe samo splet nametnutih okolnosti kroz istoriju natjerao da budu teritorijalno posebno.

On je dodao i da odnosi Srpske i Srbije svake godine napreduju i da su danas veoma jasni i najbolji mogući u svakom smislu.
“Evo nas, jedanaesti put na manifestaciji koja približava Republiku Srpsku i Srbiju. Biće održana u 11 gradova Srbije simbolično, ali to je samo broj”, rekao je Dodik.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je ovogodišnja manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” posvećena srpskom identitetu, uz poruku da se jedinstvom i sabornošću može sačuvati identitet.
Cicović je na otvaranju ove manifestacije u Narodnom pozorištu u Beogradu podsjetio da je ova, 11. godina “Dana Srpske u Srbiji”, istovremeno prvi korak u drugoj deceniji nastojanja Predstavništva da svake godine u samo sedam dana predstavi Srbiji politiku, privredu, kulturu i umjetnost Republike Srpske.

“Programima koje smo pripremili želimo da u sedam dana ovogodišnje manifestacije pošaljemo jasnu poruku da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet, jezik i pismo, kulturu, vjeru i tradiciju”, naveo je Cicović.

Svečanom otvaranju “Dana Srpske u Srbiji”, koje organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, te premijer Srpske Radovan Višković.

U ime NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija skup je blagoslovio vikarni episkop jegarski Nektarije.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Srpske i Srbije, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, predstavnici Pokrajinske Vlade Vojvodine, generali vojske i policije dvije države, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice. Kao predstavnici grada Prijedora otvaranju manifestacije ” Dani Srpske u Srbiji” prisustvovali su Jadranka Mijić, šef Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju i Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika.

Programi u okviru manifestacije biće nastavljeni sutra u Beogradu i Novom Sadu, a narednih dana i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti.

Manifestacija će biti svečano zatvorena u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.

prijedorgrad.org