Na Malom gradskom trgu u Prijedoru danas su otvoreni „Dani meda“, dvanaesta privredno-turistička manifestacija na kojoj učestvuje 20 proizvođača meda i pčelinjih proizvoda iz RS, FBiH i Srbije.

– Ovo je tradicionalni prilog promociji našeg grada, ali i zdravih pčelinjih proizvoda i prirodnih lijekova od trava – izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ocijenio da je ponuda dobra i raznovrsna, iako ova godina nije bila povoljna za proizvođače meda.

– Medari su zadovoljni ovim načinom posredovanja između građana i proizvođača. Zahvalni su što organizujemo ovakvu manifestaciju i što mogu ponuditi svoje proizvode, a oni garantuju da su to prvoklasni proizvodi. Nije, istina, bilo puno meda ove godine, ali je kvalitetan med izvrcan, pa  građani imaju priliku da to kušaju, probaju i kupe – istakao je Đaković.

Da je ova godina bila teška za pčelare i druge poljoprivredne proizvođače, potvrdio je Đuro Kunić, predsjednik Udruženja „Prva pčela“, podsjetivši da su se na gradskom trgu okupili proizvođači iz 10 opština.                                                               

– Baš iz tih razloga, ovaj put, nismo ponudili velike količine, ali se nadam da že potrošači, kao i uvijek do sada,  biti zadovoljni kvalitetom – naveo je Kunić.

Ova manifestacija, već po tradiciji, ima izložbeno-prodajni karakter, podsjetila je Tatjana Marić uz podatak da gradski podsticaji proizvođačima meda nisu izostali ni ove godine.

– Tu smo da pomognemo, a kroz podsticaje i subvencije, ali i za organizaciju manifestacija i stručna predavanja, godišnje iz gradskog budžeta izdvojimo između 10 i 15.000 maraka – pojasnila je Marićeva.

Pokrovitelj dvanaestih „Dana meda“ u Prijedoru, koji traju do 1. oktobra, je Grad Prijedor, a organizatori su tri prijedorska pčelarska udruženja: „Prva pčela“ iz Prijedora, „Omarska“ iz Omarske i „Kozara“ iz Kozarca.

 

PrethodniTOPLANA: GRIJANJE, PO POTREBI, OD PRVOG OKTOBRA  
SlijedećiMEKSIČKE GRAFIKE U MUZEJU KOZARE