12.8 C
Prijedor
Petak, 29 Septembra, 2023

OTVORENI 44. KNJIŽEVNI SUSRETI

Najnovije vijesti

U Pozorištu Prijedoru večeras su otvoreni 44. Književni susreti, koji će sutra biti nastavljeni na Kozari. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da ovi susreti zauzimaju visoko mjesto u kalendaru kulturnih dešavanja Republike Srpske, a sigurno i šire.

img_9606
“Ovi književni susreti su svojevrstan poetski pomen za Skendera Kulenovića i za njegovu majku Knežopoljku, za sve koji su ostali na Kozari na vječnom braniku, za one koji su krenuli sa Kozare u pratnji bajoneta i pušaka na put sa koga se nisu vratili. Ovo je pomen za sve njih”, istakao je Malešević. On je dodao da su susreti omogućili da se u svim potkozarskim opštinama nađu pjesnici koji treba da podstaknu književno stvaralaštvo kod naše djece i da je to veliki značaj susreta.
img_9597
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ova manifestacija pruža građanima, prvenstveno učenicima, da direktno upoznaju i komuniciraju sa tvorcima lijepe pisane riječi.
“To je uz čitanje knjiga jedan od najljepših osjećaja, a ponosni smo i jer je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj. Kad pogledate spisak dobitnika nagrade Skender Kulenović, to su najeminentnija imena bivše jugoslovenske književnosti”, rekao je Pavić.
img_9622
On je ovogodišnjem laureatu Zoranu Kostiću uručio nagradu “Skender Kulenović“ koju je dobio za najbolju knjigu u 2015. godini pod nazivom “Tače pečat”.

img_9628

Kostić je istakao da je velika čast dobiti ovo priznanje koje je jedno od najuglednijih na kompletnom srpskom književnom prostoru.
img_9601
Na svečanosti otvaranja susreta nastupili su pjesnici Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Boro Kapetanović, Matija Bećković i Dara Sekulić.

img_9603

U programu su učestvovale i glumice Biljana Đurović i Jelena Gavrilović. Povodom ovog događaja u holu pozorišta postavljena je izložba o Petru Kočiću koju je pripremila Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.
Organizator manifestacije je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a saorganizatori grad Banjaluka i opštine Srbac, Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.
Susreti će biti nastavljeni sutra na Mrakovici gdje će biti održana centralna manifestacija “Veliki poetski čas”. Nakon polaganja vijenaca ispred spomen-biste Skenderu Kulenoviću i nastup pjesnika i glumaca, laureatu Zoranu Kostiću biće uručena statueta “LJubijski rudar”, čiji je pokrovitelj prijedorsko preduzeće “Arcelor Mital”.

izvor: srna