20.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

OTVORENO BIJENALE AKVARELA MALOG FORMATA (video)

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba radova sa Šestog bijenala akvarela malog formata. Ova postavka je rezultat saradnje prijedorskog muzeja i Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda. Autor Bijenala, Ljiljana Subotić, kaže da je ovo specifičan likovni izraz i da umjetnicima nije jednostavno da se izraze na tako malom formatu. Smatra da ne može svako da se bavi izradom akvarela i da je veoma bitno da umjetnik ima nešto poetsko u sebi.

– Upravo zbog tog formata dobijamo djela koja su izuzetno suptilna, jer umjetnik istovremeno mora da uskladi misao i ideju sa realizacijom. Akvarel se radi brzo, mokrom tehnikom i ruka mora da prati ideju. Zbog toga je ova tehnika izuzetno senzibilna i interesantna – dodala je Subotićeva.

Ove godine na konkurs se prijavilo 218 umjetnika iz 16 zemalja. Na izložbi u Prijedoru predstavljeno je 95 radova 63 autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske, rekao je direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić.

– Tipično za sve kolektivne izložbe, pa i za ovu, jesu različiti izrazi i temperamenti. Međutim, ono što ujedinjuje ove radove jesu  neposrednost i svježina, što je, inače, karakteristika akvarela – istakao je on.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora, Aleksandar Miljuš. Podsjetio je da je ovo jedna od manifestacija koja se organizuju u okviru „Prijedorskog ljeta kulture“.

– Nadam se da će ljubitelji likovne umjetnosti biti zadovoljni. Ovo su naši stalni saradnici – izjavio je Miljuš.

Ova izložba u prijedorskom muzeju biće otvorena do 1. jula.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!