-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

OTVORENO PISMO POSLANICIMA NARODNE SKUPŠTINE SRPSKE

Najnovije vijesti

Odluka o prodaji Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” može dovesti do ozbiljnog rizika po ekonomsku stabilnost cijelog regiona ukoliko bude data prednost kompaniji bez iskustva u rudarstvu čija se ponuda sastoji od neprovjerenih planova zasnovanih na neostvarivim obećanjima, navedeno je u pismu kompanije “Arselor Mital” poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.
“Molimo odgovorne da prije donošenja konačne odluke dobro razmotre sve činjenice i okolnosti. Cijena bi trebalo da bude odlučujući faktor samo ako su ponude jednake u tehničkoj kompetentnosti, finansijskoj snazi, planu prodaje, što sa `Arselor Mitalom` i `Izraeli investment grupom` nije slučaj”, piše u pismu koje su potpisali generalni direktori prijedorskog i zeničkog ogranka “Mitala” Mladen Jelača i Bidžu Nair.

U “Mitalu” tvrde da o poslovanju “Izraeli investment grupe” i njegovih osnivača, o bonitetu i referencama kompanije, kao ni o planu pokretanja proizvodnje i procijenjenom neto novčanom toku iz kojeg se vidi da o mogućnosti vraćanja uloženih sredstava nema javno dostupnih informacija.

“U javnosti postoje oprečne informacije o garancijama o zadržavanju postojećeg broja radnika. Nije jasno na koje radnike se to odnosi – 10 radnika RŽR-a ili 850 radnika `Arselor Mitala Prijedor`”, navedeno je u pismu.

Iz ove kompanije su istakli da “Arselor Mital Prijedor” po osnivačkom ugovoru iz 2004. godine ima pravo da razvija dodatna nalazišta kako bi produžio životni vijek rudnika i nakon što bude iscrpljeno trenutno nalazište Omarska.

Predstavnici “Mitala” pitaju da li je Vlada Republike Srpske kao predlagač odluke o prodaji RŽR “LJubija” IIG-u svjesna posljedica koje može izazavati kršenje odredbi osnivačkih akata, imajući u vidu da su eksploataciona prava u LJubiji i Tomašici, dodijeljena upravo “Mitalu”.

Od osnivanja 2004. godine, “Arselor Mital Prijedor” posluje pozitivno, izmiruje sve svoje obaveze prema državi, radnicima, dobavljačima i osnivačima, kontinuirano ulaže u modernizaciju i razvoj rudnika i nikom ništa ne duguje, a 95 odsto odluka “Mital” i Vlada Republike Srpske, sa vlasničkim udjelom 51:49, donijeli su jednoglasno.

“Ostvareno je 88,5 miliona KM neto dobiti, što zajedno sa obračunatom amortizacijom iznosi 150 miliona KM. Iz ovoga je 98 miliona KM investirano u otvaranje novog kopa, razvoj, nabavku neophodne opreme, kupovinu zemljišta i drugo, 14 miliona KM isplaćeno je dividende, a pet miliona KM izdvojeno je u zakonske rezerve. Ukupno, od 2004. godine smo direktno i indirektno dali doprinos sa više od 388 miliona KM u privredu Republike Srpske”, naveli su iz “Mitala”.

Iz ove kompanije kažu da su do sada platili 30 miliona KM za koncesije, 141,4 miliona KM za neto plate i ostala primanja radnika, 78,2 miliona KM poreza i doprinosa na lična primanja, 14 miliona KM poreza na dobit, 3,6 miliona KM drugih naknada, 3,5 miliona KM u razvoj lokalne zajednice, a 117,5 miliona KM “Željeznicama Republike Srpske”.

“Poreski organi Republike Srpske su u prošlosti pokušali neosnovano da optuže `Arselor Mital` za korištenje prodajnih cijena rude ispod tržišnih, što je poništeno od strane Okružnog suda u Banjaluci u septembru prošle godine”, navedeno je u pismu prvih ljudi “Arselor Mitala” Prijedor i Zenica.

Odluku o prodaji RŽR-a izraelskoj kompaniji Vlada Republike Srpske donijela je treći put u posljednje tri godine, ali prethodna dva puta za nju nije bilo podrške u Narodnoj skupštini.

U vezi sa ovom odlukom, za sutra je Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za privredu zakazao javno saslušanje, nakon čega će se o odluci izjasniti i plenum.

izvor: Srna