Posjetioci Muzeja Kozare i Galerije „Sreten Stojanović“ do 20. novembra mogu pogledati radove sa Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru. Izložba je otvorena danas, ali je zbog pandemije virusa korona izostalo  klasično otvaranje. Na ovaj značajan kulturni događaj nisu mogli doći svi nagrađeni autori. Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, naglasio je da je treća izložba možda kvalitetnija nego prethodne dvije.

– Moglo bi se reći, kada je međunarodni karakter izložbe u pitanju, da smo otišli korak ispred. Sada zaista imamo učesnike iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata, a ovaj put su nam se pridružili i Južnoafrička Republika,  Južna Koreja i Rusija – rekao je Radonjić.

On je podsjetio da je konkurs  za Treće međunarodno bijenale radova na papiru raspisan u januaru ove godine. Prijavilo se 126 autora iz 21 države sa ukupno 223 rada. Međunarodni žiri u sastavu Francisko Araja iz Francuske, Leposava Milošević Sibinović iz Srbije i Predrag Marjanović iz BiH, odlučio je da se za izložbu Bijenala predstavi 98 autora sa 172 rada. Žiri je nagradio  Ljubomira Stahova iz Hrvatske, Horhea Umberta Noges Erera iz Meksika i Mariu Luis Estrada Sančes iz Meksika. Njima su dodijeljene ravnopravne novčane nagrade od po 500 evra. Vrijedne pomena su i pohvale koje su dobili Biljana Gavranović, Zoran Banović i Borjana Mrđa Dragičević, svi iz BiH, Diana Morales Galisia iz Meksika i Cvetka Hojnik iz Slovenije. Radonjić je naglasio da posebno raduje činjenica da su autori, ovaj put, poklonili 109 kvalitetnih radova Muzeju Kozare, čime je njihova zbirka, računaju li se i prethodna dva bijenala, postala bogatija za 350 radova. Predrag Marjanović, član tročlanog žirija, naglašava da su svi radovi bili izuzetno kvalitetni.

– Sve i jedan rad u finalu mogao je biti nagrađen, jer zaista ima vrhunskih majstora. Nagrađena je spontanost našeg Prijedorčanina Ljubomira Stahova koji sad živi u Hrvatskoj, vrhunska grafika meksičkog autora, a pohvale su dobili profesori akademija čiji su radovi mogli osvojiti i prva i druga  mjesta. Odluke žirija bile su jednoglasne – kaže Marjanović.

On je naglasio da je Treće međunarodo bijenale jedna od rijetkih  internacionalnih izložbi na širem području eks-Jugoslavije. Stevica Dronjak, šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije, rekao je da Grad Prijedor posljednjih 15 godina podržava organizaciju likovnih događaja. Prije svih Likovnu koloniju, ali i Međunarodno bijenale radova na papiru.

– Samom tom činjenicom Prijedor se svrstava u red gradova koji se s pravom nazivaju prestonicom kulture. Nastojaćemo da i ubuduće podržavamo ovakve likovne događaje, a ono što posebno raduje je da radovi s ove izložbe ostaju u Prijedoru. S obzirom na kvalitet radova, to predstavlja  određeno bogatstvo – rekao je Dronjak.  

Izložba Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru organizovana je uz podršku  Grada Prijedora i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

M. Z.

PrethodniZARAŽENO JOŠ 146 OSOBA, ČETIRI IZ PRIJEDORA
Slijedeći“RUDAR” U POBJEDNIČKOM RASPOLOŽENJU PRED MEČ SA “ZVIJEZDOM 09” (video)