Kriza izazvana epidemijom virusa korone odrazila se i na stanje u peradarstvu tvrde na Farmi tovnih pilića “Pile Prom ” iz Prijedora.

-Ova godina znatno je teža od proteklih. Zatvaranje ugostiteljskih objekata, na početku epidemije, potom otpuštanje radnika u nekim preduzećima  i pad standarda građana umanjilo je i potražnju pilećeg mesa – kaže Nemanja Šarengaća vlasnik farme “Pile Prom” 

I pored poteškoća na koja su naišli ove godine   u ovom preduzeću nisu odustali od planiranog otvaranja restorana sa pilećim specijalitetima, jedinog takvog u Prijedoru koji na ponudi ima 100 vrsta jela.

– Trebalo je sve biti ranije završeno, međutim ostalo je tu i nekih  problema vezanih za dokumentaciju upravo zbog korone tako da smo imali poteškoća. Ali kad smo bili već krenuli u to morali smo i završiti , tako da objekat već radi nekih mjesec dana i imajući u vidu trenutno stanje možemo biti zadovoljni – rekao je Šarengaća.

Proizvodnja tovnih pilića ove godine opala im je za 30 procenata. Ipak, to  u Pile Promu, kako kažu, nije uticalo na smanjenje broja zaposlenih. Otvaranjem restorana pilećih specijaliteta, broj zaposlenih je čak povećan.

– Nismo nikoga otpuštali. Ostali smo na istom broju radnika u proizvodnji a  u restoranu zaposlili smo još njih deset,  tako da sad  imamo 30 zaposlenih – kaže Šarengaća.

U “Pile Promu” se nadaju da će s početka iduće godine stanje biti bolje i da će se vratiti na raniji nivo proizvodnje koji je dostizao i do 200.000 pilića godišnje.

P.Š.