3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

OVE GODINE VOĆE PRERODILO (VIDEO)

Najnovije vijesti

Stanje u voćnjacima širom Potkozarja ove godine je i više nego dobro, tvrde poljoprivredni stručnjaci, napominjući da iznadprosječan prinos često može izazvati  štete na voćkama, te se posebno loše odraziti na formiranje pupoljaka za iduću godinu. Stoga je neophodno primijeniti tretmane prorjeđivanja roda.

Mirko Jokić, poljoprivredni stručnjak Republičkog resora za pružanje stručnih usluga poljoprivrede

Mirko Jokić, poljoprivredni stručnjak Republičkog resora za pružanje stručnih usluga poljoprivrede, kaže da, ukoliko se ne povede računa o agrotehnici, ove sezone može da dođe do jedne druge pojave, a to je da zasadi prerode. Ako do toga dođe, onda ćemo iduće godine imati smanjenu rodnost. Stoga je neophodno da se u zasadima šljive i jabuke obavezno povede računa o pravilnoj ishrani voćaka tokom cijelog vegetacijskog perioda kako bi stabla imala dovoljno hrane.

Jokić kaže da kod jabuka treba skrenuti posebnu pažnju tokom prorjeđivanja, jer za razliku od drugih voćaka, njen rod u povoljnim vremenskim uslovima zna biti pretjerano veliki, što iscrpljuje biljku i izaziva mogućnost da iduće godine ne rodi

P. Š.