U Srpskoj je u protekla 24 časa potvrđeno 59 novih slučajeva novog virusa korona i kod jedne osobe iz Brčko distrikta, a u laboratorijama je testirano 677 uzoraka, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

– Ovo govori o popuštanju mjera i to kako se ponašamo – kaže Šeranić.

Kako je rekao podaci ne treba da nas zavaravaju jer evo imamo nepovoljniju situaciju nego prethodnih dana.

– Sve polazi i završava se sa pojedincem i kako ćemo se ponašati u zajednici se mogu primijetiti oni koji su opušteniji, kao i cijela zajednica – dodao je Šeranić.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke -22, sedam osoba je iz Laktaša, pet iz Doboja, četiri iz Kotor Varoša.

– Još jednom podsjećamo da se strogo pridržavamo mjera i da se ne inatimo sa virusom. Može se svima desiti. Teško nam pada ograničavanje slobode, ali to je važna mjera – istakao je ministar Šeranić.

Kako je rekao sada sa ovim podacima imamo drugačiji omjer aktivnih slučajeva i oporavljenih, što je zabrinjavajuće.

– Ujutro uglavnom nosimo maske, a uveče mnogo manje i to ne smije da se dešava – upozorava Šeranić.

Od novopotvrđenih slučajeva, riječ je o 28 žena i 31 muškarcu.

Njih 15 je već hospitalizovano u UKC.

– Među njima, 34 negiraju da su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom ili nisu mogli da potvrde kako su se zarazili. Dvije osobe imaju istoriju putovanja, jedna gospođa u Austriju, a jedan gospodin u Sloveniju. Ostali su imali blizak kontakt sa osobama pozitivnim na virus – kaže Šeranić.

Među novozaraženima su i tri ljekara, te jedna medicinska sestra iz UKC.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 159 zdravstvenih radnika, i kod sviju su testovi negativni. Testirana su i 24 radnika u domovima za stare, 26 republičkih inspektora, 22 pripadnika MUP-a RS, i svi testovi su bili negativni.

Tokom protekla 24 časa, testirano je i 128 osoba u lokalnim karantinima u Srpskoj, i svi nalazi su takođe bili negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 767 slučajeva virusa korona, a od posljedica COVID-19 je preminulo 30 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 12.081 testiranje.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 121 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizovan je 41 pacijent sa težom kliničkom slikom, dok je u izolaciji šest pacijenta i oni čekaju nalaz.

Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na odjelu hirurgije na staroj lokaciji UKC je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formo, a na odjelu pulmologije su 43 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

Još 29 osoba koje su oboljele od korona virusa liječi se u bolnicama u Foči, Prijedoru, istočnom Sarajevu, Trebinju i Doboju.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.374 osobe, a nadzor je završen kod 22.691 osobe.

Srpskainfo

PrethodniNOVI SMRTNI SLUČAJEVI U SRPSKOJ Od virusa korona preminula dva muškarca
SlijedećiZABRANU I OGRANIČENJE KRETANJA PREKRŠILO 39 GRAĐANA