Ovih dana u pripremi je video format 48. Književnih susreta na Kozari koji će obuhvatiti svečanu akademiju, veče laureata i ostale tradicionalne sadržaje ove manifestacije. Ovi sadržaji biće objavljeni na sajtu Grada Prijedora i Književnih susreta i prikazani na našoj televiziji. Takođe će biti dostupni i za ostale medije. Uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, organizatori nisu htjeli da odgode ovu manifestaciju. Pjesnici nisu uspjeli da dođu na Kozaru, ali zato su domaćini otišli kod njih.

– Dio poslova smo odradili prije ove epidemije, dodjelu nagrade Književnih susreta, izdavačku djelatnost, tako da smo se prilagodili situaciji i odlučili se za ovu varijantu. Neki događaji su održani bez publike, kao što je memorijalni dio Susreta. Zbog nemogućnosti laureata Dragoslava Mihailovića da dođe u Prijedor, dodjela nagrade je upriličena u Beogradu – rekao je Zoran Stanić, član Organizacionog odbora Književnih susreta na Kozari.

Sve su to dokumentovali video snimcima koje ćemo uskoro moći da pogledamo na tv ekranima.  

– Snimili smo obiman materijal, tako da ćemo narednih dana sve to montirati. Imamo ukupno pet emisija. Video format će obuhvatiti sve one događaje koji ove godine nisu mogli da budu organizovani. Susreti su ove godine u znaku dva jubileja: 110 godina od rođenja Skendera Kulenovića i 60 godina od smrti Sretena Stojanovića. Posebno sam počastvovan što smo za ovu priliku od Matije Bećkovića dobili pjesmu koja je prvi put rečena nama u mikrofon, a koja je posvećena Skenderu i Sretenu – dodao je Stanić.

U okviru Susreta planirana je premijera filma “Teško je biti čovjek” Dušana Kovačevića i promocija njegove nove knjige, ali je i to pomjereno za neka bolja vremena. U Prijedoru će biti obilježen 29. oktobar, dan smrti Sretena Stojanovića kada će biti promovisani dokumentarni film i monografija.

M. Šodić