-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

PANEL DISKUSIJOM POČELO OBILJEŽAVANJE DANA ODBRANE GRADA

Najnovije vijesti

Panel diskusijom pod nazivom “O herojima odbrane grada” počelo je obilježavanje 30. maja, Dana odbrane grada Prijedora u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Prijedora, jer je tog 30. maja 1992. godine nadljudskim naporima srpske vojske i policije odbranjen grad, rekao je Draško Vujić, nekadašnji komandant Trećeg bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade.  Smeta mu to što se o podvigu srpskih junaka veoma malo govori, a razni su pokušaji skrnavljena istorije i skrivanja istine.

“Ono što se izdešavalo u tim momentima, nakon rata se pokušalo zanemariti i djelimično se u tome uspjelo. Vrlo malo se pričalo o tim ratnim dešavanjima, koja su izuzetno značajna za Prijedor i Prijedorčane. Ja sam imao određene zadatke u tom periodu i dio mog bataljona direktno je učestvovao u odbrani grada, u borbama sa razularenim muslimanskim snagama, koje su pokušale da naprave zlo u ovom gradu i da ubijaju nedužne stanovnike”, prisjetio se Vujić i istakao da se napad desio u ranim jutarnjim časovima, kada to niko nije očekivao, tako da su mnogi borci ustali iz kreveta kako bi odbranili grad.

Od suštinskog je značaja da se sjećamo onoga što se desilo prije 31. godinu i da o tome pričamo mladim naraštajima, upozorava istoričar Boris Radaković. Tada je, dodaje on, spriječeno ponavljanje istorije iz 1942. godine, kada su Srbi stradali, jer su predstavljeni kao remetilački faktor. Devedesetih godina predstavljeni su kao rušitelji Bosne i Hercegovine.

“Predstavljeni su kao nazadni element, dok su ostala dva naroda, koja su preglasali srpske predstavnike, bili predstavljeni kao evropejci i kao narodi koji žele mir i koji se bore za samostalnost Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Na panel diskusiji, pored Borisa Radakovića i Draška Vujića, govorili su i drugi učesnici Dana odbrane grada i istoričar Predrag Lozo. Sutra je centralni događaj obilježavanja Dana odbrane grada, a program počinje u 9.00 časova, parastosom u crkvi Svete Trojice, nakon čega će biti položeni vijenci ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave i ispred spomenika “Za krst časni. U planu je i defile koji će proći ulicama grada.

B.D.