Prijedorski Odsjek za saobraćaj i parkinge, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je ukupan prihod od oko 285.000 KM.  Kako je pojasnio Aleksandar Jeftić, šef ovog Odsjeka veći su prihodi koji su ostvareni prodajom karata putem parking automata, kao i mjesečnih i godišnjih parking karata, a manji od blokade vozila parkiranih na nedozvoljenim mjestima.

 – To je ono ka čemu težimo, da bude što manje represije, a da što više vozača regularno koristi parking mjesta u gradskoj zoni. U prethodnom periodu imali smo problema u radu. Prije svega, vremenske prilike  početkom godine su bile loše i otežavale su kontrolisanje parkirališta. U toku godine imali smo problema i sa službenim vozilom. Ljetos smo napravili 100 novih parking mjesta, koja su trenutno besplatna, koja su odvukla određen broj vozača na ta parking mjesta. Ali kako podaci pokazuju, to nije negativno uticalo na prihod parking servisa – rekao je Jeftić.

Dodaje da iskustva sa terena pokazuju da ima potrebe za novim parking mjestima. – Uvijek težimo ka stvaranju novih parking mjesta. Tako smo sredinom godine, ulice Vuka Karadžića, prote Mateje Nenadovića i dr Mladena Stojanovića pretvorili u jednosmjerne, te obilježili parking mjesta. Isto tako završena je ulica između stadiona i Tržnog centra “Robot” i tu imamo određen broj parking mjesta. Izvjesno je da će u narednom periodu donji dio ulice Vuka Karadžića ući pod naplatu, a za ostale ostaje kako jeste. Još uvijek tražimo pogodna mjesta da se stvore nova parkirališta, jer problem je u ljetnom periodu i sezoni godišnjih odmora, kada u grad dolaze ljudi sa strane, ali idemo ka rješavanju i tih problema – rekao je on. 

Sa naplatom parkiranja putem SMS-a, u prethodom periodu se nije toliko žurilo, pojašnjava Jeftić, kako se ne bi napravio propust, koji poslije ne bi mogao da se ispravi. Ali to jeste cilj gradskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge u narednom periodu. – Realno je za očekivati da će se prihod parking servisa na taj način povećati, ali isto tako očekivano je da će se povećati i određeni troškovi. Postoji tu niz tehničkih problema, kao što su  objedinjavanje mobilnih mreža, povezivanje, kontrole…Kao što je gradonačelnik rekao, imamo partnere sa kojima možemo uspostaviti saradnju u toj oblasti. To se još uvijek analizira, polako pripremamo teren, nabavljamo osnovnu opremu, tako da postoji mogućnost da će naplata parkiranja putem SMS-a zaživjeti iduće godine – dodaje Jeftić.

Naplata parkinga u Prijedoru vrši se na 730 parking mjesta, putem 20 parking automata. 

M.Šodić

PrethodniPOTRAGA ZA BOROM DAKIĆEM IZ PRIJEDORA
SlijedećiUčenici se međusobno pomažu prodajom proizvoda koje su sami stvorili (video)