-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

PARTIZANSKO GROBLJE NA URIJAMA: POČELO OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Najnovije vijesti

Danas su u Prijedoru počele prigodne svečanosti povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koje će se nastaviti i sutra, centralnom svečanošću u prigradskom naselju Omarska.

Obilježavanje ovog značajnog datuma počelo je na Jevrejskom groblju u Prijedoru, gdje se nalaze zemni  ostaci 833 srpske žrtve, umorene u ljeto 1941. godine, a nastavljeno tradicionalnim okupljanjem na Partizanskom groblju na Urijama.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora

– Deveti maj je dan kad je razum pobijedio logost i kad je pravda pobijedila nepravdu – konstatovao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i naglasio da se ovaj dan u Prijedoru obilježava s velikim pijetetom, a u znak sjećanja na na ogromne žrtve koje je narod Kozare i Potkozarja ugradio u pobjedu protiv fašističke nemani.

– Mladim generacijama zato i poručujem da nikad ne smiju da zaborave koliko su njihovi preci dali života i koliko je krvi prosuto za odbranu slobode u kojoj danas živimo i da moramo biti mudri i pametni jer bolje je sto godina razgovarati nego jedan dan ratovati –  poručio je Đaković sa Partizanskog groblja na Urijama.

U Prijeodru je danas priređen i tradicionalni prijem gradonačelnika za pripadnike SUBNOR-a i nosioce Partizanske spomenice 1941. godine: Blagoja Gajića i Dragutina Čelicu. Njima je tom prilikom dodijeljen novčani iznos od 200 maraka, koji će se naknadno dodijeliti Dušanu Kajtuzu i Olgi Mršić, jedinm živim

nosiocima Partizanske spomenice u Prijedoru.

R. R.

foto: Giga