4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

PATRIJARH PORFIRIJE U MOSTARU POVODOM 150 GODINA OD OSVEŠTANJA SABORNE CRKVE

Najnovije vijesti

 NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće danas i sutra u Mostaru povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.
Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske su naveli da će Sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice biti služena sutra u 9.00 časova.

Posljednja patrijaršijska liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice služena je prije 90 godina za vrijeme patrijarha Varnave, podsjećaju iz Eparhije.

Organizatori ovog događaja su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i grad Mostar.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić pozvao je vjernike Mostara i Hercegovine dočekaju patrijarha večeras u 19.00 časova ispred Sabornog hrama.

Kojić je ranije rekao da je dolazak NJegove svetosti u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u dolini Neretve i izrazio nadu da će ta posjeta biti prekretnica za završetak obnove Saborne crkve.

On je naveo da će patrijarha Porfirije na Aerodromu Mostar danas u 12.00 časova dočekati NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-herecgovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

“Nakon toga patrijarh dolazi u manastir Žitomislić u 13.00 časova i pozivaju se vjernici da dođu i dočekaju patrijarha, zatim ide u Prebilovce. Patrijarh u Mostar dolazi u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18.00 časova”, naveo je Kojić.

On je rekao da će sutra u 12.00 časova u hotelu “Mepas” biti organizovan i donatorski ručak za obnovu Saborne crkve zajedno sa Gradom Mostarom, te da očekuje veliki odziv.

“Pozvani su visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti”, istakao je Kojić, dodajući da su prisustvo potvrdili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara.

Saborna crkva svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.SRNA

FOTO: TANJUG