5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

PATRIJARH POZVAO VJERSKE LIDERE DA ČUVAJU I GRADE MIR MEĐU LJUDIMA

Najnovije vijesti

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Prijedoru da niko nema ekskluzivno pravo na bol i pozvao vjerske lidere da među ljudima i narodima čuvaju i grade mir.
“Budimo elitni u vrlini, dobru, izmirenju, budimo ljudi, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle”, rekao je patrijarh Porfirije večeras u Prijedoru na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” nakon što je služio parastos za sve postradale.

On je istakao da su večeras tu da bi se pomolili za braću iz Dalmacije, Like i sa Korduna, kojima je Prijedor bio prva stanica u nasilnom egzodusu kada su morali da napuste svoja ognjišta.

Prema njegovim riječima, sabrani su u molitvenom sjećanju na prograne, stradale i nestale, a Hristos je dao smisao svakom mučenju, pa i onom u avgustu 1995. godine.

Srpski patrijrh je istakao da bol nema ni naciju ni vjeru i da su se večeras sabrali ne samo zbog toga što Srbi imaju pravo na svoj bol i sjećanje na svoje bližnje već imaju potrebu da se mole Bogu za spasenje duša stradalih.

“Ali, to što se molimo za naše ne znači da se ne znamo za bol iz hrvatskog i bošnjačkog naroda, molimo se za sve žrtve”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da smo kao pravoslavni hrišćani pozvani da tako postupamo, kao i da je preduslov svakog mira mir sa Bogom, te podsjetio da se tokom liturgije više puta pominje mir.

“Sabrali smo se i da se molimo za mir i među nama, ali i među svim narodima na koje nas je Bog uputio da delimo isti prostor. Mir je najviša vrednost”, rekao je patrijarh Porfirije i ukazao na potrebu mira sa Bogom, sa samim sobom, sa drugim ljudima.

On je napomenuo i da je ljeto vrijeme sabornog sjećanja na srpska stradanja i u Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Srpski patrijarh je podsjetio da je i Kozara gora stradanja, da je cijela mučenička i niko nema ekskluzivno i elitno pravo na ljubav prema svojoj kući, bližnjima, narodu, ali niko nema takvo pravo i na bol.

“Neki su se odvažili da mere bol, da neki kažu da bol nije bol, iako svaka majka oseća bol zbog izgubljenog djeteta”, rekao je patrijarh Porfirije i naglasio potrebu da se izgrađuje mir među ljudima i narodima da osjećajući bol i rane jednih drugih, a da se ekskluzivnost u bolu demontira.

Obilježavanje se nastavlja obraćanjima predsjednika Republike Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića i umjetničko-scenskim programom.

Događaju prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici vlada i narodnih skupština Srbije i Republike Srpske, ministri i članovi dviju vlada, predstavnici pokrajinske Vlade Vojvodine, Generalštaba Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, boračkih organizacija i političkog i privrednog života, gradonačelnici, načelnici okruga i opština, te brojni građani Srbije i Republike Srpske.

SRNA