3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

PAVIĆ: POTREBAN DOGOVOR O ZAKONU O USTAVNOM SUDU BiH BEZ STRANACA

Najnovije vijesti

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da Savez za promjene i vladajuća koalicija u Republici Srpskoj moraju okupiti sve faktore koji učestvuju u vlasti na nivou BiH i da postignu dogovor o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi bilo definisano da u tom Sudu nema stranih sudija.
“DNS je spreman ići i na blokadu rada zajedničkih organa na nivou BiH dok se ovo pitanje, koje je čisto iz ustavne nadležnosti entiteta, ne dogovori u interesu Republike Srpske”, rekao je Pavić danas novinarima u Banjaluci nakon sjednice Glavnog odbora DNS-a.

On je rekao da se na tom polju moraju djelovati zajedno jer je tragedija da se o takvom vitalnom pitanja ne usaglase.

Pavić je rekao da se ne treba bojati bilo kakve prekompozicije vlasti, ističući da je DNS spreman na to da svima kaže da ostaje pri tome da je Savez za promjene na vlasti u BiH, a DNS u Republici Srpskoj.

On je rekao da je, nakon slabljenja funkcije visokog predstavnika u BiH da nameće zakone i da kažnjava pojedince, tu ulogu preuzeo Ustavni sud BiH, i to putem tri strana člana i dva člana iz dijela bošnjačkog naroda.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji naredne godine, Pavić je rekao da se DNS neće miješati u predsjedničke izbore u Srbiji, te da stranke i građani Srbije treba sebi da izaberu predsjednika kojeg će DNS prihvatiti.

“Mislim da nije korektno podržavati ili ne podržavati bilo koga na izborima van teritorije Republike Srpske i dovoditi u neravnopravan položaj toga kandidata i sebe u Republici Srpskoj”, ocijenio je Pavić.

Kada je riječ o stranačkim izborima u DNS-u, Pavić je rekao da će 17. juna naredne godine biti održana Izborna skupština DNS-a, a do tada bi trebalo da budu održani izbori na svim nivoima ove stranke.

On je rekao da je Glavni odbor DNS-a prihvatio ocjenu Predsjedništva stranke da je DNS postigao zadovoljavajuće rezultate na proteklim lokalnim izborima sa osvojenih 85.400 glasova, te preko 165 odbornika i pet gradonačelnika i načelnika opština.

Na pitanje novinara da li će se ponovo kandidovati za predsjednika stranke, Pavić je rekao da se u DNS-u ne radi po željama pojedinaca, već po stavovima mjesnih, opštinskih i gradskih organizacija koji biraju predsjednika.

Govoreći o problemima u vezi sa privatizacijom Rudnika željezne rude “LJubija” kod Prijedora, Pavić je rekao da vjeruje da će Vlada Republike Srpske uskoro izaći sa odgovarajućim prijedlogom.

“Evgenij Zotov iz kompanije `Israeli Investment Group – Overseas Inc` ne može dobiti pravo eksploatacije niti prava istraživanja u rudniku, jer je to ugovorom Vlade Republike Srpske dato `Acerol mitalu”, zaključio je Pavić.

izvor: srna

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!