16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

PAVIĆ: PRAVOSUĐE VRATITI U DEJTONSKE OKVIRE

Najnovije vijesti

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da oslobađajuća presuda komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću ukazuje da u BiH nema pravde i prava, a ako njih nema onda nema ni države, te poručio da je neminovno pravosuđe vratiti u okvire Dejtonskog sporazuma.
“Zadatak nas političkih partija iz Republike Srpske je da kao jednu od prvih mjera preduzmemo na nivou BiH da se uradi reforma pravosuđa koja će odgovarati Dejtonskom mirovnom sporazumu”, rekao je Pavić Srni.

On je istakao da je žalosno da su porodice poginulih danas morale slušati takvu presudu i takvo obrazloženje, dodavši da se prema ponašanju Orića tokom cijelog procesa moglo vidjeti da je on već unaprijed znao kakva će odluka biti donesena.

“Mi u Republici Srpskoj ovakve sudove više niti možemo trpjeti ni priznavati i zato su neophodne mjere da se što hitnije izvrši reforma pravosuđa”, poručio je Pavić.

On je istakao da je oslobađajuća presuda Oriću bila i očekivana i da je to vrlo žalosno za pravosuđe BiH, podsjetivši da je bilo i ranije sličnih odluka.

“S obzirom na stav političkog suda Haškog tribunala, moglo se i očekivati da bude donesena ovakva presuda i da će se Sud BiH povesti istom politikom”, kaže Pavić.

Sud BiH objavio je oslobađajuću prvostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, kojima se sudilo za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

izvor: Srna