Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH neće biti održan, zaključak je to maratonske posebne sjednice Narodne skupštine. Za povlačenje odluke o raspisivanju referenduma glasalo je 46 poslanika. Time je stavljena i tačka na spekulacije o tome kakav će biti konačni stav Demokratskog narodnog saveza.

– Mnogi žele da predstave kao da je parlament u krizi. Ali 46 poslanika glasalo je “za”. I tamo gdje postoji tolika većina nema krize. Ima samo pokušaja opozicije da nekim ranijim vaninstitucionalnim metodama ostvari neke svoje ciljeve – rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Dodao je da ne smatra iskrenim stav opozicije o tome kako je referendum ipak trebalo održati.  Sledeći korak je vraćanje rada skupštine u normalne okvire, jer pred poslanika uskoro dolaze važna pitanja poput planiranje ekonomske politike i budžeta, naveo je Pavić.

Dodao je i da se vlast ne osvaja pištaljkama i ulicom, već je jedino mjerilo izborni uspjeh. Pavić je napomenuo da odnosi u vladajućoj koaliciji ničim nisu ugroženi, iako to neki priželjkuju. Dodao je da partneri u koaliciji nisu obavezno i istomišljenici, ali da se oko važnjih pitanja uvijek dođe do dogovora. Ipak, čini se da postoje i oni koji rade na destabilizaciji vladajuće većine.

– Koaliciju i odnose DNS-a i SNSD-a u posljednje vrijeme kvari gospodin Nenad Stevandić. On to radi svojim aktivnostima koje je usmjerio ka vrbovanju naših poslanika i odbornika po raznim opštinama. To DNS ne može da trpi, i to može da se odrazi na ukupne odnose u vladajućoj koaliciji. Jer mi ne želimo da budemo u koaliciji sa onim koji rade nama iza leđa, već sa onima koji sjede ispred nas i iznose svoje stavove. Ali ovo je jaka koalicija, i ovaj detalj neće pokvariti partnerske odnose sa SNSD-om – izjavio je Pavić.

Jedna od tačaka u kojoj su stavovi DNS-a i SNSD-a bili suprotstavljeni jeste i pivatizacija RŽR “Ljubija”, od koje se na kraju odustalo.

– U narednih deset dana odgovorni ljudi iz Prijedora će napraviti prijedlog kao riješiti pitanje RŽR “Ljubija”. Nas primarno interesuje produženje rudarenja i povećanje broja zaposlenih u Prijedoru. Očekujemo da se će taj prijedlog prihvatiti Vlada i nadležno ministrastvo, te da će se on razmatrati u Narodnoj skupštini – napomenuo je predsjenik DNS-a.

Z.J.

PrethodniOTVORENA SALA U RAŠKOVCU I  PUT  KOJI POVEZUJE RAKOVČANE I HAMBARINE (FOTO i VIDEO)
Slijedeći“VILA” PROSLAVILA KRSNU SLAVU