Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović sa saradnicima danas su posjetili mjesne zajednice Ališići i Raškovac gdje su, u razgovoru sa mještanima, upoznati o infrastrukturnim problemima sa kojima se ova naselja već godinama susreću. Cilj novog rukovodstva Gradske uprave je da u toku ove godine obiđu sve prijedorske mjesne zajednice kako bi se informisali o problemima koje svako naselje ima te pokušali naći adekvatno rješenje, rekao je gradonačelnik Pavlović nakon razgovora sa mještanima Ališića.

– Razgovarali smo i dogovorili neke konkretne aktivnosti koje ćemo provesti u narednom periodu. Smatramo da ono što smo govorili cijelo vrijeme u toku predizborne kampanje, a evo i danas, da Gradska uprava mora da se približi građanima, mjesnim zajednicama, da vidimo koje su njihove potrebe i da zajednički rješavamo probleme koje imaju – rekao je Pavlović.

U ime mještana Ališića, rukovodstvu Grada Prijedora zahvalio se Husein efendija Velić, istakavši da je ovo prvi put da gradonačelnik Prijedora sa saradnicima dođe u ovu mjesnu zajednicu. Velić je rekao da su mještani Ališića saopštili gradonačelniku svoje potrebe. 

– To je asfaltiranje dionice starog puta kroz Ališiće, kako bi bio spojen sa magistralom. Jedan od najbitnijih prioriteta je nasip puta kroz polje koji vodi do parcela velikog broja mještana, gdje oni uzgajaju lubenicu i dinju. Ovaj kraj je poznat po uzgajivačima ovih proizvoda i veoma je bitno da što lakše dođu do svojih imanja – rekao je Velić.

Gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada Prijedora posjetili su i Raškovac gdje su sa mještanima razgovarali o rješavanju problema plavljenja ovog dijela grada.

– Tražimo rješenja da se Sana produbi i proširi. Neka stručnjaci odluče šta treba. Znamo da nema dovoljno sredstava, ali treba da se krene sa neke tačke, da i mi vidimo svjetliju budućnost – rekao je samostalni preduzetnik i mještanin Raškovca, Osman Baltić.

Emira Radinović, mještanka Raškovca, izrazila je očekivanje da će se nešto učiniti na rješavanju problema koji ih muči godinama.

– Gradonačelnika molim da nam pomogne, jer rješavanje problema poplava trebalo bi da bude prioritet svih prioriteta. Ovdje su stari ljudi, ja sam među mlađima, a imam 57 godina. Možete zamisliti kad poplava dođe, kako je iznositi starce iz kuća, a kamoli spašavati imovinu – kazala je Radinovićeva.

Osvrćući se na molbe i zahtjeve mještana Ališića i Raškovca, predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović najavio je njihovo rješavanje u skladu sa mogućnostima Gradske uprave.

– Ovo je pokazatelj da nova Gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom, trasira nov put odnosa prema svojim sugrađanima, odnosno da će se jednako odnositi i voditi brigu o svim građanima Prijedora, bez obzira da li se oni nalazili pet, 10 ili 50 km od centra grada ili u užem dijelu – rekao je Duratović. 

On je dodao da pomoć koju građani traže, uvijek prevazilazi mogućnosti Gradske uprave.

– Nadamo se da ćemo u narednom periodu rješavati urgentne i prioritetne probleme – naglasio je on.

Problem poplava nije specifičan samo za naselje Raškovac, nego za cijeli Prijedor, a čije rješavanje zahtijeva ogromna sredstva, rekao je gradonačelnik Pavlović.

– Razgovarali smo o načinu kako da se pomogne našim sugrađanima u narednom periodu. Projekti koje Grad ima za zaštitu od poplava su u iznosu od 65 miliona KM. Grad će etapno, zajedno sa “Vodama Srpske”, pokušati rješavati tu problematiku na najbolji mogući način – najavio je Pavlović.

Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Skupštine grada danas su u Raškovcu posjetili udruženja “Familija” i “Berek”, obećavši im nastavak pomoći u realizaciji kurseva šivenja, koje ova udruženja realizuju uz pomoć Grada i Vlade Kraljevine Norveške. 

P. Š.