Stvaranje velike industrijske zone i način dovođenja privrednih investitora u Inđiju, bila je važna tema naših razgovora, rekao je gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović, nakon posjete ovoj izuzetno razvijenoj opštini u Srbiji. On je dodao da su ga posebno interesovali benefiti, koje su poslovni subjekti imali od opštine, kako bi u njoj pokrenuli svoje pogone.

– Vidjeli smo da je sva infrastruktura pripremljena za investitore koji tu dolaze. Voda, struja, kanalizacija, telekomunikacije, gasovod, a da ne govorimo o putnoj i željezničkoj infrastrukturi. Investitori treba samo da dođu i sebi odaberu lokaciju koja im odgovara, koliko im zemljišta treba, te plate to zemljište i simboličnu rentu i krenu sa radom. To je ono što u Inđiji u svakom trenutku bilo koji investitor ima na raspolaganju. Nema dodatnog trošenja vremena na pripremu infrastrukture i svega ostalog, kao što je to slučaj kod nas i u drugim gradovima u okruženju – kaže Pavlović.

On je rekao da primjer Inđije mi moramo slijediti.

– Kopiraćemo neke njihove ideje i pokušaćemo ih primjeniti kod nas. Ono što je bitno kod nas u Prijedoru jeste da otvorimo nove industrijske zone koje su nam neophodne, jer postojeća u Celpaku je jako mala i nije uslovna. Između ostalog, nalazi se u samom gradu. Treba da napravimo industrijsku zonu koja će biti u blizini svih komunikacija. Postoji već ideja vezana za to, ali o tome ćemo pričati kada dođe do realizacije – istakao je Pavlović.

O ovoj ideji, kaže gradonačelnik, već narednih dana razgovaraće se sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  u Vladi RS,  Srebrenkom Golić. Kako ističe Pavlović, pored povezivanja privrednika opštine Inđija i grada Prijedora istovremeno će se raditi i na povezivanju sportskih i kulturnih društava, te obrazovnih ustanova, čime bi saradnja ove dvije lokalne zajednice bila potpuna.

P. Š.