12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

PČELAR OSTAO BEZ 24 KOŠNICE JER JE KOMŠIJA PRSKAO VOĆE

Najnovije vijesti

U velikim problemima našao se i jedan pčelar iz Bistrice. Potpuno se šokirao onim što je zatekao u pčelinjaku.

“Ostao sam bez 24 košnice, sve pčele su mi uginule”. Tako priča Neđo Lazić iz Bistrice, kojeg je juče šokirao prizor u sopstvenom pčelinjaku. Za sve je, kaže, odgovoran komšija koji je na samo 700 metara od njega prskao voće.

“Cvjetala je jabuka u punom cvijetu. Špricanje je čovjek odradio. Ja ne znam čim je radio, ali, uglavnom, sljedeći dan sam na poletaljkama primjetio mnogo uginulih pčela. Sada ne znam sam šta bih tu”, kae Neđo Lazić, pčelar.

Komšija je, kaže, otišao od kuće, pa nije ni stigao da popriča sa njim. To mu se, tvrdi, nije dešavalo ni za 30 godina bavljenja pčelarstvom. U šoku je i njegov drugi komšija, pčelar i voćar. Kaže da ne bi bilo problema kada bi se korov uklonio na vrijeme.

“Problem je što su sad voćnjaci obrasli sa mnogo maslačka, sa mnogo mrtve koprive. Oni koji nisu uklonili taj korov iz voćnjaka, a izvrše tretman, u nalazima stiže u većini slučajeva aktara. Aktara je teško sistemično sredstvo koje uništava sve što siše”, objašnjava Dragomir Vujković iz Udruženja pčelara Omarska.

Kod pčelinjaka je bila i policija i napravila zapisnik. Tokom sedmice očekuju i inspekciju.

izvor: ATV

foto: Giga