I pored toga što su pčelinjaci proteklu zimu prošli bez gubitaka, početak godine ne najavljuje dobar prinos meda. Proljećni mraz, tvrde pčelari, oštetio je cvjetanje bagrema, tako da će prvo medobranje biti izuzetno loše. Đuro Kunić, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“ Prijedor, kaže da je blaga zima išla na ruku pčelarima, ali kasni proljećni mrazevi oštetili su bagrem u pripremi za cvjetanje, tako da će od prvog vrcanja meda slabo šta biti.

– Nažalost, na ovom našem terenu mraz je nanio štetu. U većini mjesta neće biti medobranja. Time su prve prognoze za ovu godinu loše – rekao je Kunić.

Većina pčelara, tvrdi Kunić, biće primorana prihranjivati pčele, iako u pčelinjacima ima dosta dobrih društava. Naredne paše, poput lipe, kupine i livadskog cvijeta, nemaju veliki udio u ukupnoj proizvodnji meda na ovom prostoru.

– Na našem području bagrem nosi 80 posto medobranja. Kestena i drugih značajnijih medonosnih cvjetova nema u većoj količini, tako da će biti neophodno preseljenje pčelinjaka na cvjetne livade za one koji imaju takve mogućnosti – kaže Kunić.

Osvrćući se na tekuću krizu izazvanu pandemijom virusa korona, Kunić kaže da ona nije uticala na proizvodnju meda.

– Postojeća kriza koja nas je zadesila pojavom virusa korona, nije uticala mnogo na pčelarstvo. Mi smo radili svoje poslove, a ovom prilikom zahvalio bih se Republičkom štabu za vanredno stanje koje je odobrilo pčelarima kretanje od mjesta stanovanja do pčelinjaka, a posebno starijim pčelarima koji ih ima dosta – istakao je Kunić.

Udruženja pčelara “Prva pčela”, po riječima Đure Kunića, broji oko 80 aktivnih pčelara.

P. Š.

PrethodniRaspisani lokalni izbori u BiH
SlijedećiUGOSTITELJI SE UVELIKO PRIPREMAJU ZA RAD