10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

PD „KLEKOVAČA“: POHOD NA DINARU I CINCAR

Najnovije vijesti

Za razliku od niza prethodnih vikenda kada je zastava Planinarskog društva “Klekovača” krasila vrhove planina u Austriji, Sloveniji i Italiji, ovog vikenda su „igrali“ na domaćem terenu, a izbor je pao na Dinaru i njen najviši vrh Troglav i Cincar istoimeni najviši vrh cincarske grupe.

Sam vrh je blago zaobljena zaravan i na njemu se nalazi geodetski stub. Ime Troglav je dobio zbog svog oblika to jeste tri vrha, Mali 1.661 metara, Srednji 1.790 metra i Veliki 1913 metra koji se nalaze u neposrednoj blizini i zajedno čine koherentnu cjelinu. Nakon dolaska na odredište planinari su ostali na vrhu više od sat vremena i uživali u prekrasnom pogledu na Peručko jezero, Livanjsko polje, Dinaru i okolne velike površine sipara.

 

Nastavili su vožnju ka Planinarskom domu „Podhum“ koji se nalazi u podnožju planine Kamešnice i u neposrednoj blizini Buškog jezera. Tu su sreli veću grupu planinara iz Siska, gdje je druženje sa njima uz planinarske priče potrajalo do kasno u noć.Sutradan ih je sve zajedno čekala još ljepša planina, Cincar. Planinska grupa Cincara se pruža otprilike od prevoja Mlinište do područja Buškog jezera, sjeverno od grada Livna. Visinska područja oko planine Cincar karakterišu travnate površine ili goli kraški teren. Sa vrha Cincara svi su uživali u prekrasnom pogledu na Troglav, Stožer, Šator, Vitorog, Buško jezero i gore pobrojana kraška polja.

 

Inače, ovaj kraj je poznat po Livanjskom siru koji se počeo proizvoditi krajem 19. vijeka kada je ovo područje bilo pod upravom Austro – Ugarske, a proizvodnja je započeta upravo ovdje u objektima koje je narod prozvao „Švabine štale“. Planinari iz Siska i Prijedora nastavili su druženje u tamošnjem Domu, a rastali se uz obećanje da će se uskoro vidjeti na petrinjskoj kestenijadi.

 

Bojana Derkuća Bevandić

PD “Klekovača”