Protekli vikend članovi PD “Klekovača“ proveli su na planini. Ovaj put, to je bila Vranica i njen najviši vrh Nadkrstac (2.112 m.n.v) i nadaleko poznato Prokoško jezero (1.636 m.n.v).

Nakon višečasovne vožnje sa kraćim pauzama, uz obilazak grada Jajca, planinari su stigli do planinarskog doma “Rosinj“ (1.680 m.n.v).
Dobro znani domaćini potrudili su se da svojim gostoprimstvom i toplinom doma, priušte planinarima „Klekovače“ nezaboravan provod i štimung do kasnih večernjih časova. Zimsko računanje vremena nije omelo planinare da se već u nedjelju ujutro, u sedam časova, iskupe i krenu prema cilju, a to je vrh Nadkrstac. Na uspon kreću i domaćini, članovi PD „Goran“ Gornji Vakuf-Uskoplje.

Pred sam izlazak na vrh, uslijedili su jaki udari hladnog vjetra, što je donijelo oblak koji je pri tom spriječio inače prelijep pogled. Nakon kratkog zadržavanja i zajedničkog fotografisanja, planinari su se uputili prema Prokoškom jezeru preko grebena, uz jak vjetar. Poslije sat i po vremena hoda, stiže se do cilja. Prokoško jezero, glacijalnog porijekla na (1.636 m.n.v) je proglašeno 2005. godine spomenikom prirode. Okićeno stočarskim kolibama-katunima, predstavlja dio netaknute prirode i izletničku destinaciju. Uslijedio je polazak prema Domu, ali u smjeru prema prevoju Sarajevska vrata.

Planinari su prolazili prekrasnim planinskim pašnjacima prekrivenim snijegom, te nastavili makadamskom cestom, ostavljajući iza sebe vrhove Ločika (2.107 m.n.v), Krstac, Treskavica, Rosinj. Domaćini su im pričali o raznim bogastvima Vranice i da ima “svega pomalo“, a posebno je interesantna činjenica da se mogu naći endemske biljke: “vraničko zvonce”, “vranička vrkuta” i “bosanska zvončika”.

Poslije tri i po časa hoda, stiglo se na polaznu tačku. Uslijedio je odmor i ručak kao i čašica razgovora. Planinari zahvalni domaćinima, na svemu što su pripremili za članove njihovog Društva, dali su čvrsto obećanje da će se i dogodine ponovo družiti na istom mjestu i to jubilarno po 10. put. U Prijedor se stiglo u kasnim večernjim časovima, sa utiscima i planovima za novim pohodima.

Darko Dragić, član PD “Klekovača”

PrethodniBOKS: STEGIĆ NOKAUTIRAO KUVAČA U ČETVRTOJ RUNDI (VIDEO)
SlijedećiISTIM STAZAMA PLANINARE 88-GODIŠNI VLADIMIR I DVOGODIŠNJA MARIJA