U organizaciji RO  Pokreta demokratske akcije Prijedor i Asocijacije žena PDA Tuzlanskog kantona u Prijedoru je danas organizovana tribina pod nazivom „Jačanje žena u politici“. Primarijus doktor Azra Pašalić, predsjednica  RO PDA Prijedor, pojasnila je da je riječ o radnoj tribini čiji je cilj poboljšanje položaja žena u društvenom i političkom životu. „Žene su do sada bile na marginama političkih zbivanja, a ne na mjestima gdje se donose odluke. I glasačko tijelo koje je uvijek glasalo za nekog, a ne za neku. Sve je bilo uglavnom u muškoj režiji. Imamo dobro uređene zakone na čije nesprovođenje žene trebaju reagovati. I to burno – rekla je Pašalićeva, mišljenja da je je u ovom kontekstu uvijek dobro došla i podrška medija.

Docent doktor Munevera Bećarević,predsjednica Asocijacije žena PDA Tuzlanskog kantona,  kaže da su u Prijedor stigli kako bi razmijenili iskustva. Smatra da žena u politici ima onoliko prostora  koliko to želi. „Niko ništa ne treba da nam da, nego da uzmemo to što je naše i niko nema pravo da kaže da ga se ne tiče, jer smo došli u situaciju da imamo egzistencijalnih problema, problema sa nasiljem u porodici koje nije samo problem žena, nego i muškaraca, imamo problema i sa putevima i sa zdravstvenim  sistemom i socijalnom zaštitom… To su stvari od životne važnosti koje kreira politika.Pokušavamo da razvijemo tu svijest kod naših žena da se uključe svaka na svoj način“, rekla je Bećarevićeva. Mirjana Ostojić, predstavnik Gradske uprave, smatra „da upravo aktivna žena, koja je i aktivna u društvu, dobija i značajnu ulogu“. „Ako se konkretno takvi povjerljivi zadaci daju ženama danas u nekim lokalnim jedinicama kao što je naša, podrazumijeva se da se taj neko dokazao znanjem i aktivnim učešćem i neku određenu dinamiku postavio na svoj način koji je toliko prepoznatljiv da se odvajaju teme o ravnopravnosti polova“, rekla je Ostojićeva.

Tribini su prisustvovale i predstavnice drugih političkih stranaka i one koje su angažovane u  nevladinom sektoru i udruženjima građana.

M.Z.

PrethodniVikend u znaku „Ša festa“ (video)
SlijedećiKrivaja pobjednik „Sela veselog“ (video)