13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

PDP – BAZA ZA UKRUPNJAVANJE POLITIČKE SCENE

Najnovije vijesti

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor, Dalibor Grabež, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, da ova stranka u posljednje vrijeme postaje baza za ukrupnjavanje političke scene i mjesto okupljanja ljudi vođenih istom idejom: Republika Srpska kao prosperitetno i zdravo društvo. Na republičkom nivou dogovorena je integracija SRS RS i stranke Slobodna Srpska u PDP. Isto je učinjeno i na nivou Gradskog odbora Prijedor.

-Iskoristio bih priliku da pozdravim njihovu odluku, koju zaista nije bilo nimalo lako donijeti, poslije toliko godina djelovanja u jednoj političkoj partiji. Uvažavam njihovu odluku i oni su sve to učinili zarad ukrupnjavanja političke scene u Republici Srpskoj. U narednom periodu našoj partiji u Prijedoru će se priključiti još pojedinaca iz drugih političkih partija koji su nezadovoljni radom u tim partijama, te pojedinaca koji do sada nisu bili politički aktivni, a koji zajedno sa nama žele da grade bolji Prijedor i snažniju Republiku Srpsku – rekao je Grabež i dodao da su u ovoj stranci u toku pripreme za Sabor PDP-a, koji je zakazan krajem septembra, kada će se birati novi gradski odbori i novo rukovodstvo i kada će biti obilježeno 20 godina postojanja i rada PDP-a.

Na konferenciji za novinare obratio se i Miodrag Deretić, odnedavno potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Prijedor. Osvrnuo se na navode koji su izneseni od strane njegovih doskorašnjih partijskih saradnika, Milana Gvere i Đure Končara, na nedavnoj konferenciji za novinare. Tada je izrečeno nekoliko netačnih činjenica, kaže Deretić. Kako je donesena odluka na Glavnom odboru SRS RS 12. maja, kada je izglasano da se nastavi zajednički rad sa PDP-om i da te stranke na političkoj sceni više nema, nastale su podjele u ovoj političkoj partiji.  

– Dozvoljavam mogućnost da neko drugačije misli, da se protivi ovakvim odlukama, ali ne može istupati u ime stranke koja više na političkoj sceni ne postoji. Uvažene kolege mogu nastaviti rad u SDS-u ili bilo kojoj drugoj političkoj stranci, ali u stranci koja ima drugi naziv. Nije to bila odluka Miodraga Deretića, Mihajlice ili nekog drugog, već najviših organa Stranke. Prema tome, navoditi ono što je rečeno na toj konferenciji za novinare je krajnje nekorektno sa njihove strane. Tim više, što sam i sa Gverom razgovarao prije 20 dana, prije nego što smo donijeli ovu odluku, koji mi je tada ovdje u Prijedoru rekao: „Mišo, ako je takva situacija, ja sam za to“. Kada sam juče čuo šta su izgovorili na konferenciji bio sam šokiran, ali evo, svako nosi svoj samar, pa nek svakom od njih bude na savjesti ono što su tom prilikom rekli – navodi Deretić.  

Da bude jasnije, kaže Deretić, iz prostorija ove stranke u Prijedoru, po nalogu su uzeti samo pečati koji su vraćeni predsjedniku SRS RS. Osim pečata, ništa nije izneseno iz tih prostorija. Deretić kaže da on nije napustio Stranku, već da je samo ispoštovao odluke Glavnog odbora.

– Da se Stranka ugasila, ja se vjerovatno više ne bih bavio politikom ili bih ušao u nekom drugom vremenu u SDS. Međutim, nije bilo nikakvog razloga da ne prihvatimo ono što su nam kolege iz PDP-a ponudili, a to je da ćemo, na korektan način, moći svoju politiku zastupati, koji smo i do sada zastupali. Naša je politika bila više desno orijentisana u odnosu na PDP, ali to nije bio razlog da članovi SRS RS uvijek ne glasaju za kandidate PDP-a i mi smo se uvijek opredjeljivali za najkvalitetnije i najpoštenije ljude koji će moći nešto napraviti za Republiku Srpsku – pojasnio je Deretić.

M.Šodić