Penicilin trenutno povučen iz upotrebe (video)

Nekoliko serija penicilina povučeno je sa tržišta u Srpskoj zbog otežane rastvorivosti ovog antibiotika. U nedostatku penicilina, apotekari i ljekari tvrde da panike nema, jer alternativa ovom lijeku je široka paleta antibiotika.

Od avgusta penicilin je povučen sa tržišta. U prijedorskom Domu zdravlja kažu da je bilo mnogo reklamacija. Direktorka Slavica Popović napominje da čekaju nove zalihe koje neće stvarati probleme.

-Penicilin je povučen zbog brojnih reklamacija, a one su se odnosile na nemogućnost i otežanu aplikaciju i zaštopavanje injekcione igle prilikom davanja penicilina – objašnjava Popovićeva.

Alternativa za liječenje ima mnogo, kaže direktor prijedorske Gradske apoteke Milan Kubat koji podsjeća da su istraživanja pokazala da je pronalaskom penicilina ljudskom rodu životni vijek produžen za 10 godina.

– Pacijenti se i bez penicilina mogu uspješno liječiti od bakterijskih infekcija mnogim drugim antibioticima, paleta je jako široka, ali penicilin je najjeftiniji i još uvijek jedan od najefikasnijih antibiotika – kaže Kubat.

Posredstvom Instituta za javno zdravstvo obezbijeđeno je 1.000 vakcina protiv gripa za kategorije koje podliježu obaveznoj vakcinaciji. Kao i svake godine, obezbijeđen je i dio komercijalnih vakcina za građane koji žele da se vakcinišu, a nisu na spiskovima za besplatno vakcinisanje. Cijena vakcine je 18 maraka.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!