Prijedorski vatrogasci  upozoravaju  sugrađane koji se griju ogrevnim drvom, da provjere i očiste dimnjake, ali i da dobro paze gdje odlažu pepeo. Nesmotreno odlaganje vrućeg pepela u plastične, pa i metalne kontejnere za smeće, čest je uzrok požara. Nebojša  Miljuš, komandir TVJ Prijedor, kaže da je taj problem posebno vidljiv u urbanim sredinama.

– U posljednih 20-tak dana imali smo sedam intervencija na gašenju požara na kontejnerima u koje naši sugrađani odlažu vruć pepeo, nakon čega  dolazi do požara. Kontejneri su plastični, brzo gore i još brže sagorijevaju. Na ovo nisu otporni ni metalni kontejneri, jer se materijal od kojeg su napravljeni deformiše,  tako da nakon požara više nisu u funkciji –  napominje Miljuš.

Šteta je  velika, ističe Milka Grbić, rukovodilac Radne jednice „Javna higijena“. Kaže da se svake godine u  ovo vrijeme dešava da zbog ljudske  nebrige ostanu bez jednog  broja kontejnera.  Suvišno je ponavljati da je to neprimjereno, ali opet apel, posebno onim nesavjesnima, da prestanu s lošim navikama. Iznose lug u jutarnjim  i popodnevnim  satima i  bacaju ga u plastične kontejnere, nakon čega dolazi do samozapaljenja. Neki taj pepeo ostavljaju i odmah pored kontejnera, pa dolazi do tihog sagorijevanja, no kad  je plamen veći, onda građani zovu vatrogasce. Samo tokom ovih jesenjih mjeseci, bilo je četiri do pet ovakvih požara na javnim površinama -kaže Grbićeva.

U “Javnoj higijeni“ raspolažu velikim brojem kontejnera. Grbićeva kaže da su svi raspoređeni u urbanoj zoni, na javnim površinama. Naglašava tamo gdje znaju da je centralno grijanje i gdje se ne loži, mada zloupotreba uvijek  ima. Loša navika nije strana ni  pojedinim  vlasnicima roštiljnica.

–  I tu se dešava da se pepeo  baca u  plastični kontejner. Šteta je velika, a na sve to prospe se i smeće i onda je to ružna slika, naročito kad dolazi do totalnog zapaljenja i kad od kontejnera ne ostaju čak ni točkići – kaže Grbićeva.

Sredinom prošlog mjeseca, prijedorski vatrogasci gasili su upravo takav jedan požar u kojem su zbog  ljudske nebrige  u Kozarskoj  ulici potpuno  izgorjela tri nova plastična kontejnera.

M. Z.