-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

PETROVDAN OBILJEŽEN I U JUTROGOŠTI (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

Jutrogošta je proslavila Petrovdan, svoju slavu. Obilježavanje ove svetkovine počelo je veče prije, tradiconalnim paljenjem petrovdanskih lila.

Mještani Jutrogošte ponosni su na činjenicu da se ovaj običaj kod njih još uvijek održava, i da je preko dvadesetoro djece palilo lile.

Na sam Petrovdan služena je liturgija u hramu posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu. Nakon toga položeni su vijenci na spomen obilježje na kojem su upisana imena 24 borca Vojske Republike Srpske iz Jutrogošte koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence je položio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Generacijama prije nas se u ovom selu obilježavao Petrovdan, a tako je i ove godine. Iskupe se oni koji žive ovdje, ali dođu i oni koji su otišli iz Jutrogošte  i iskoriste ovaj dan za druženje – rekao je Đaković.

Vijence su položile i delegacije prijedorske Gradske  boračke organizacije, Mjesne boračke organizacije, te predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

U Jutrogošti kažu da, iako ih je manje nego prethodnih godina, truditi da održe običaje i da neki naredni Petrovdani u njihovom selu budu masovniji.

Z.J.

foto: Giga