18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

PLANINARI NAIŠLI NA TRAGOVE MRKOG MEDVJEDA

Najnovije vijesti

Oko 190 planinara, ekologa, članova više planinarskih društva iz Prijedora, Banjaluke i Sanskog Mosta  proteklog vikenda osvajali su po šesti put Grmeč i njegovu najvišu tačku  Crni vrh koji se nalazi na visini od 1605 metara. Marko Sarić, sekretar Planinarskog društva “Klekovača iz Prijedora, pojašnjava da je riječ o već tradicionalnom i šestom po redu “Grmečkom maršu” kojeg u znak sjećanja na tekovine NOB-a organizuje Planinarsko alpinistički orjentacijski klub (PAOK) Banjaluka i Udruženje Sanjana “Grmeč.” Polazna tačka bilo je selo Bravsko, između Bosanskog Petrovca i Ključa.

Planinari naišli na otiske šapa mrkog medvjeda

-Trebali smo preći stazu dugu sedam i po kilometara koja je na visini od 1090 metara. Problem je bio led na stazi, a kasnije snijeg koji je na pojedinim mjestima bio visok i do 80-ak centimetara. Najteže je bilo planinarima na čelu kolone koji su prtili snijeg u kojem smo na pojedinim mjestima vidjeli i tragove, otiske šapa mrkog medvjeda. Nije baš bilo jednostavno- kaže Sarić i dodaje da Crni vrh ima i svoju specifičnost, jer je obrastao je šumom koja zaklanja pogled s vrha.

– Po povratku, na zadnjem dijelu staze, smo koristili uže koje su postavili naši vodiči, jer je led na stazi otežavao silazak. Ipak lijepo vrijeme nam je omogućilo prekrsan pogled na Klekovaču, Osječnicu i Bravsko Polje- kaže Sarić i dodaje da ih je po povratku u Bravsko dočekao ručak koje je za sve učesnike pripremio organizator marša.

M. Z. i D. St.