Porodica Pađan iz Hambarina duže od vijeka živi od poljoprivrede i stočarstva. Prije 20-tak godina, Nazif Pađan se s porodicom počeo baviti proizvodnjom mlijeka. Danas na svom imanju ima 10 muznih krava. Mlijeko godinama prodaje dubičkom „Mlijekoproduktu“. Kaže da je zadovoljan otkupom i cijenom.

Ono što ne proda preradi u kvalitetan domaći sir, dimljeni i pikatni, koji i te kako ima svoje kupce. U toj proizvodnji Nazifu pomaže sin koji je u Italiji. Nakon završene srednje Poljoprivredno-prehrambene  škole  prošao je obuku za proizvodnju sireva.  U pikantnom je čak 19 vrsta bilja i začina, a recept je porodična tajna.- Sirevi su prepoznatljivi, ne samo u Prijedoru, nego i u regiji. Tako reći, malo kad na zalihama imamo sira – kaže Nazif.

Na plantaži voća i povrća „Pađan“ angažovana je cijela porodica. Nazif, njegova 70-godišnja majka, supruga i sin. U sezoni, na berbi jagoda i malina, na zasadima od preko 12 dunuma ima i po 20-tak sezonskih radnika. Prepoznatljiv je kao dobar poslodavac, a dobar dio onog što proizvede prodaje sistemom kućne dostave. I ide dobro, bar za sad, jer su oni koji kupuju ove proizvode podržali moto „Kupujmo domaće“.

-Svi naši proizvodi, pogotovo jagoda, bili su prodati po dva dana unaprijed. Kućnu dostavu vršimo 24 sata. Ne samo prerađevina od voća, nego i sireve i sve ostalo, sokove, džemove, pekmeze, salate… dovozimo na kućne adrese… Prije četiri godine kupili smo i liniju za hladno cijeđenje voća, a jedno smo od rijetkih gazdinastava, na kojem se ratari i stočari i voćari…  Sve smo zaokružili u jedno – kaže Nazif. 

Vremenske neprilike mu, kao ni ostalim malinarima, trenutno ne idu na ruku. Berba se očekuje ovih dana, kad konačno stane kiša. Nazif  kaže da je cijena trenutno dobra, mada su mnogi u međuvremenu odustali od ove proizvodnje. No on, mada je parcela sad manja za oko tri dunuma, nije.

-Većina mojih kolega voćara radi u institucijama, a voćarstvo im je sporedni posao. A nama je stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo osnovni izvor prihoda. Tako da od tog ne možemo odustati tako lako, a i ne želimo. To je naš život i naša familija se stotinjak godina bavi ovom proizvodnjom, poljoprivredom , tako da smo to samo nastavili. Ugodno i lijepo možemo da živimo od ovog posla, mada problema uvijek ima, pa evo i sad s malinom. Za nekoliko dana treba početi berba, a kiša pada, no nadamo se da će krenuti – kaže Nazif u čijem su domaćinstvu i  sedmogodišnji zasadi jabuke i kruške.

Ova porodica samo u ratarstvu obrađuje preko 160 dunuma zemlje koji su pod kukuruzom, sojom, pšenicom… Zadovoljni su podsticajima sa republičkog i gradskog nivoa, no do projekata koje na ime pomoći povratnicima raspisuje federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Nazif ne može, mada redovno konkuriše posljednje četiri godine.

U međuvremenu, Pađani su od vlastitih para nabavili brojne mašine, a u planu je i nabavka mini sirane.

M.Z.