5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

Plasman i radna snaga najveći problem poljoprivrednih proizvođača (video)

Najnovije vijesti

Željko Matijaš poljoprivrednik iz Gornjih Orlovaca dugi niz godina bavi se rasadničkom proizvodnjom , a u posljednjih nekoliko bavio se i proizvodnjom maline i povrća, što mu nije baš pošlo za rukom.

-Baviti se proizvodnjom povrća i voća na otvorenom nije zahvalno, jer ono u mnogom  zavisi od vremenskih prilika tokom sezone, ali svakako i tržišta na kojem se plasira proizvod- kaže  Matijaš i dodaje da je to naročito osjetio tokom dvogodišnje aktivne proizvodnje maline. Niska cijena otkupa od strane prekupaca i nemogućnost pokrivanja troškova obrade i održavanja ove kulture natjerali su ga, kako veli, da od ovog proizvoda odustane.

Za razliku od proizvodnje maline rasadnička proizvodnja kod Matijaša je i ove godine bila uspješna. Na tržište je plasirao preko 200 000 sadnog materijala raznog povrća zbog čega će se u budućnosti posvetiti više ovom poslu, zahvaljujući kojem je, kako kaže, iškolovao djecu.

Živjeti od poljoprivrede nije lako zbog svih ovih nedaća koje ga okružuju, kaže Matijaš, dodajući da bi vjerovatno bilo mnogo više ljudu uključeno u ovu proizvodnju samo kad bi se organizovao siguran otkup  po realnim cijenama  kako bi i proizvođač mogao da opstane.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!