U naselju Jezero kod Pelagićeva danas su održani Gastro susreti, privredno-turistička manifestacija na kojoj su predstavljena tradicionalna jela i proizvodi kućne radinosti.U okviru susreta održano je takmičenje u pripremi najukusnijeg jela na kojem su učestvovala 22 takmičara. Za najukusnije jelo tročlani žiri izabrao je jelo restorana “Lovac” iz Donjeg Žabara.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je prilikom otvaranja Gastro susreta da Vlada Republike Srpske podržava ovu manifestaciju koja daje doprinos indentitetu opštine Pelagićevo, Posavine i Republike Srpske u narodnom stvaralaštvu.
On je istakao da se, osim razvijenog agrara, ovdje godinama razvijaju i druge djelatnosti, te da je jedna od njih turizam, a da glavni doprinos tome daje kvalitetna voda jezera u Pelagićevu.

Đokić je podsjetio da je Vlada i do sada podržavala ovu manifestaciju koja na najbolji način promoviše turističke potencijale opštine, te da je njen cilj da se, osim Pelagićeva, razvija i širi protor Posavine.

Prema njegovim riječima, razvoj u svim segmentima ovog prostora je vidljiv, a posebno je moguć razvoj turizma.
Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić rekao je da su gastro susreti centralni događaj koji se organizuje povodom Dana i Krsne slave opštine Svetog proroka Ilije – Ilindana.
On je podsjetio da su prvi gastro susreti održani prije osam godina s ciljem da se afirmiše ovo područje.

Stakić smatra da će gastro susreti, uz podršku insitucija Republike Srpske, pomoći razvoj turizma i prosperitet Pelagićeva, te da prisustvo velikog broja izlagača, predstavnika Vlade Srpske i građana putokaz opštinskom rukovodstvu u kojem pravcu treba razvijati ovu nerazivjenu opštinu.
Ivana Milovanović iz opštinske Turističke organizacije kaže da je na ovoj manifestaciji prvi put održan i Sajam ručnih radova.
Ona je navela da je manifestaciju organizovala Turistička organizacije pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i opštine Pelagićevo.
Otvaranju gastro-susreta prisustvovala je i pomoćnik ministra za turizam u Ministartvu trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Ristić i gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić.

U izboru za najbogatiju trpezu pobjedu je odnijelo Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” iz Prijedora, a priznanje za najuređeniji štand dobilo je Kolo srpskih sestara “Sveta Marija Magdlena” iz Petrova.
Nakon završetka “Gastro-susreta” održan je drugi dan “Ilindanskih folklornih svečanosti”. U okviru ove manifestacija danas i juče nastupilo je 15 kulturno-umjentičkih društava iz Republike Srpske i Hrvatske.

izvor: Srna

foto: Željo Milanović

PrethodniMLADI DNS-a UREĐUJU OBALU SANE U TUKOVIMA
SlijedećiBOKS: STEGIĆ LAKO “SRUŠIO” PETROVIĆA