2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

POBJEDNIK ,,ZLATNE VILE” MJEŠOVITI HOR ,,PUNKT” IZ ČEŠKE (VIDEO)

Najnovije vijesti

Mješoviti hor „Punkt“ praškog konzervatorijuma iz Republike Češke, pobjednik je 18. međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“. Nagrada publike pripala je Mješovitom horu „Una“ iz Novog Grada.

Novi format takmičenja ,,Zlatne vile” omogućio je veći broj nastupa uz izvođenje više kompozicija u odnosu na prethodne godine. Gran pri ovogodišnjeg festivala otišao je u ruke Mješovitog hora „Punkt“, praškog konzervatorijuma iz Republike Češke.

Dirigent Mješovitog hora „Punkt“ praškog konzervatorijuma, Alena Jelinkova rekla je da se članovima hora fetsival izuzetno dopao.

Prvi put učestvujemo jer smo veoma mlad hor. Ovo je nevjerovatno iskustvo za nas. Zaista nismo očekivali ovo. Nemam riječi da opišem kako se osjećamo – rekla je Jelinkova.

Dirigent Mješovitog hora „Una“ Novi Grad, Goran Vuleta istakao je da se rad i trud isplatio.

Zaista, preplavljeni smo emocijama, svi zajedno. Ne mogu reći da smo očekivali ovako veliko priznanje. Došli smo, uložili smo sve što smo imali, publika je to prepoznala, i naravno, hvala prijedorskoj publici na jednom takvom priznanju – rekao je Vuleta.

Predsjednica žirija, Vesna Šouc Tričković, rekla je da je žiri imao vrlo težak zadatak – izabrati najboljeg.

Zvuči kao poznati motiv, ali žiri je u poslednjih pet dana imao zaista težak zadatak. U Prijedoru se slavila horska muzika, slušali su se divni zvuci u sali ovog divnog Pozorišta. Slušali smo veoma teške, zahtjevne programe, ali odlične interpretacije, čak i izvanredne scenske interpretacije, nešto sasvim novo što se tiče horske koreografije – istakla je Tričkovićeva.

Novi format  takmičenja,  koji je podrazumijevao povećanje dužine trajanja i nagrađivanja, kao i proširen obim pratećih programa, u potpunosti je opravdao očekivanja. Prema riječima koordinator 18. Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“, Zorana Stanića, u organizaciju ovogodišnjeg festivala uloženo je dosta truda, ali na kraju sve se isplatilo, jer je 18. „Zlatna vila“ opravdala očekivanja i onih najzahtjevnijih.

Sljedeći festival na programu je tek za dvije godine, i to je još jedna od novina. “Zlatna vila” naredne godine biće zamijenjena festivalom pozorišta, istakao je Stanić.

Išli smo na to da Prijedor dobije još jedan festival, a to je pozorišni. U ova krizna vremena nema  dovoljno novaca da se naprave dva tako jaka festivala. I oni će se tako moći konfornije uraditi. I  prijedorska publika će biti zadovoljna da vidi i vrhunske pozorišne predstave, a dvije godine su dovoljno vrijeme da se festival još unaprijedi i dobije još bolje ocjene – dodao je Stanić.

Na ovogodišnjem festivalu takmičili su se Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti, Mostar, Bih. Dirigent: Katja Krolo Šarac. Mješoviti hor KUD-a ,,Stiv Naumov” Bitola, Makedonija. Dirigent: Ljubomir Trifunovski. Akademski hor ,,Obilić” AKUD-a ,,Branko Krsmanović” Univerziteta u Beogradu, Srbija. Dirigent: Đorđe Stanković. Omladinski i studentski hor Državnog univerziteta Irkutsk, Ruska Federacija. Dirigent: Tatiana Romašenko. Mješoviti hor ,,Una” Novi Grad, RS. Dirigent: Goran Vuleta. Mješoviti hor ,,Partium” Oradea, Rumunija. Dirigent: Gabor Kovač. Oratorijski zbor crkve Svetog Marka ,,Cantores Saneti Marci”, Zagreb, Republika Hrvatska. Dirigent: Jurica Petar Petrač. Mješoviti hor ,,Punkt” Praškog konzervatorijuma, Češka Republika. Dirigent: Alena Jelinkova.

U pauzama poslednje festivalske večeri publiku je zabavljao POPHOR ,,Krsmanac”AKUD-a ,,Branko Krsmanović” Univerziteta u Beogradu. Radi se o mladim ljudima koji horski pjevaju popularnu i rok muziku.

Izvršni organizator Festivala je Grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Sponzor Nagrade publike je kompanija ,,Arcelor Mital”, medijski partner RTRS, a lokalni medijski pokrovitelj je ,,Kozarski vjesnik”. Prijatelj Festivala je Tvornica keksa i vafla ,,Mira”, članica ,,Kraš” grupe.

I.Pekarić