2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

POČELA DVODNEVNA POLITIČKA AKADEMIJA DNS-a (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas počela prva Politička akademija Demokratskog narodnog saveza na kojoj učestvuje 46 članova Organizacije mladih ove stranke iz većine lokalnih zajednica Republike Srpske te jednog dijela Federacije BiH. O genezi i programskim ciljevima DNS-a mladima je govorio predsjednik Stranke, Marko Pavić.

– DNS ima omladinu kojom se ponosi, a ova akademija je organizovana s ciljem sticanja znanja i vještina koje će mladima koristiti u njihovom političkom radu i aktivizmu u Stranci, ali i angažovanju u lokalnoj zajednici, Republici Srpskoj i BiH. Polaznici Akademije će steći određena znanja o ustavnom uređenju, političkom radu, ekonomiji, pravu itd. Sve je to potrebno mladom čovjeku da bi uspio u životu i unaprijedio život građana i sredine u kojoj živi – izjavio je Pavić.

Predsjednik DNS-a je dodao će Stranka, kroz Političku akademiju, upoznati mlade i o aktuelnim stavovima Demokratskog narodnog saveza, politici Stranke, odnosima u RS i Federaciji BiH, prema Evropskoj uniji i NATO-u. – Međutim, naš glavni cilj je da mladi shvate da je ekonomija i zapošljavanje prioritet DNS-a i da je to ono na čemu ćemo raditi u svim organima i institucijama – poručio je Marko Pavić.

Slobodan Nagradić, predsjednik Upravnog odbora Političke akademije, pojasnio je da će Akademija imati ukupno 16 tema, obrađenih kroz četiri  ciklusa. Na završnom ciklusu biće upriličena svečana dodjela diploma polaznicima, te evaluacija pređenih tema.

– Predavači će, uglavnom, biti ugledni aktivisti DNS-a, profesori doktori. Svi polaznici Akademije su do 35 godina starosti. Na ovaj način, mladi će steći  teorijska i praktična iskustva koja će moći primijeniti u svakodnevnom političkom radu, bilo kroz skupštine opština, ili kroz predizbornu kampanju 2018. godine. Mi njih učimo kako da nastupaju u javnosti, kako da se bore za predstavljanje interesa građana RS i BiH,  sve s ciljem da stvorimo normalno društvo, koje će biti poželjno za život, a ne da mladi i perspektivni kadrovi odlaze sa ovih prostora – rekao je Nagradić.

Među polaznicima prve Političke akademije DNS-a bio je Nikola Ćopić iz Odbora mladih Banjaluka. Kako je rekao, za njega je učešće u radu ovog skupa čast, ali i prilika za druženje s kolegama iz drugih gradova kao i sticanje znanja iz oblasti prava, ekonomije, politike i društva uopšte. U Demokratskom narodnom savezu ne sumnjaju da će polaznici prve Političke akademije dobro iskoristiti naučeno, konkretnim inicijativama u izbornoj kampanji i postizanju cilja DNS-a da na ovogodišnjim parlamentarnim izborima osvoje 100.000 glasova i najmanje 12 poslaničkih mandata.

D. S.