Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

POČELA ISPORUKA REGRESIRANOG GORIVA  

NAJNOVIJE VIJESTI

Na oko 200 benzinskih pumpi širom Republike Srpske jutros je počela isporuka regresiranog dizel-goriva poljoprirednicima, koji mogu da ga nabave po cijeni 0,60 KM nižoj od maloprodajne.
Količina je ograničena na 100 litara po hektaru, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Poljoprivrednici u Srpskoj i ove godine jedini u BiH ostvaruju pravo na regresirano dizel-gorivo, takozvani “plavi dizel”, gdje je cijena umanjena za troškove akciza i putarine. Ovu mjeru Vlada Srpske sprovodi već petu godinu za redom i za te namjene je iz agrarnog budžeta izdvojeno 5,5 miliona KM.

Pravo na gorivo imaju poljoprivrednici koji su prijavili korištenje obradivih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava.
Ovo je ujedno i najznačajnija izmjena u vezi sa pitanjem podjele regresiranog goriva, za razliku od prethodnih godina, kada su se za obračun regresiranog dizel-goriva uzimale ukupne obradive površine korisnika koje su upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava.
Ministarstvo još jednom apeluje da svi poljoprivredni proizvođači na vrijeme ažuriraju podatke, odnosno da prijave korištenje svojih zemljišnih površina. Krajnji rok za prijavu je 15. maj i neće biti produživan. Sve opštine u Republici Srpskoj su 7. aprila u poslijepodnevnim časovima dobile elektronske spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su do 7. aprila, stupanja Pravilnika na snagu, ispunili uslove, odnosno koji su ažurirali svoje podatke u Registru.
Drugi korektivni obračun vršiće se za korisnike koji su izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru nakon početka prodaje regresiranog dizel-goriva, zaključno sa 15. majem, kada ističe rok za ažuriranje podataka, u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava.

izvor: Srna