“Prijedor INVEST 2019: Transformacija” naziv je dvodnevne investicione konferencije koja je danas počela u Prijedoru. Konferencija je okupila više od stotinu učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. Cilj je promocija grada Prijedora i drugih lokalnih zajednica koje su započele procese transformacije privrede od nekadašnjih velikih sistema ka malim i srednjim preduzećima, od tradicionalne ka privredi modernih tehnologija, odnosno od tradicionalnih obrazovnih programa ka onima čiji je naglasak na konkretnim praktičnim znanjima i vještinama. U pitanju je prva konferencija ovog tipa, ali namjera je da se organizuje svake godine, na različite teme, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. On je naglasio da u gradu na Sani postoji tradicionalna industrija, ali da se paralelno nastoje razviti moderni pristupi poslovanju i potenciraju novi privredni subjekti koji donose „nou-hau“ procese.

– Zajedno sa njima ćemo nastaviti raditi na promjenama u obrazovnom sistemu, uvođenju novih zanimanja. Cilj je da razmijenimo iskustva o ovim procesima. Koliko god neki sistem ili grupacija zna, dobro je čuti i druga mišljenja – poručio je Đaković. Konferencija se odvijala u tri segmenta: konferencijskom i izložbenom dijelu, te kroz „V2V“ susrete biznismena. Zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švajcarske u BiH Patrik Egli rekao je da vlada ove države želi podržati lokalni ekonomski razvoj.

– Uvjereni smo da je razvoj lokalne privrede i privrednog ambijenat od ključnog značaja za BiH. Smatram da grad Prijedor dosta radi na unapređenju privrednog ambijenta, želeći tako da riješi ekonomske probleme ove zajednice. Ponosni smo što smo dio te priče – poručio je Egli.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić govorio je o sistemu dualnog obrazovanja i prilagođavanju obrazovnog sistema potrebama privrede.

– To je nešto što Komora već nekoliko posljednjih godina nastoji staviti na listu prioriteta svojih aktivnosti, ali i na listu aktivnosti Vlade RS. Manjak je radne snage, radnici odlaze u zemlje regiona. Zato moramo naći način da našoj privredi obezbijedimo potrebni nivo radne snage, kako po pitanju kvantiteta, tako i po pitanju kvaliteta – rekao je Račić.

Izvršni direktor za produkciju „Kolektor Grupe“ Žiga Kogej pohvalio je dosadašnju saradnju sa gradom Prijedorom. Naveo je odlazak radnika kao problem za investitore u BiH.

– To je veliki problem. Zabrinuti smo i voljeli bismo to riješiti u saradnji sa Prijedorom, Banja Lukom, Srpcem i Laktašima, gradovima u kojima imamo proizvodne kapacitete. Mi smo još optimisti po tom pitanju, ali ne možemo to sami riješiti – rekao je Kogej. On je naglasio da su se odlučili da proizvodnju pokrenu u Prijedoru, jer ovdje vide najveći potencijal kad je u pitanju radna snaga.

Organizatori Konferencije su Grad Prijedor i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, Područna privredna komora Banjaluka, Kancelarija Prijedor. Podršku organizaciji dali su UNDP i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i MEG projekat. Partneri su „Kolektor“ i opština Idrija iz Slovenije.

Z. J.

PrethodniFOND PIO RS: NAJBOLJA FILIJALA U PRIJEDORU (video)
SlijedećiKK “HUNTERS” u četvrtfinalu Kupa Republike Srpske