Na društvenim mrežama objavljena je fotografija raskrivene, svojevremeno najprometnije, prijedorske kafane „Trebević“ kod  Željezničke stanice, koja je zagolicala starije Prijedorčane i nostalgičare. Građane je interesovalo odlazi li ovaj objekat u zaborav. Sjećanje na „Trebević“ i te kako je prisutno kod starije i srednje generacije koji ovu nekadašnju prijedorsku kafanu poznaju kao mjesto u kojem je odsjedalo  na stotine gostiju, putnika, ali i prijedorskih boema. Nezaboravne radne uspomene iz ove kafane nosi Miloš Mutić, koji je radni vijek proveo u preduzeću „Kozaraturist“, u čijem sastavu je bio i „Trebević“. U njemu je proveo preko 20 godina kao poslovođa i konobar.

– Nekada je bila borba za ovaj lokal, ko će da radi u njemu. Jedno vrijeme postojala je praksa da onaj ko gradi kuću u našem preduzeću, biva prebačen u „Trebević“, jer ovdje ne samo što je plata bila bolja, nego se moglo zaraditi dosta bakšiša, posebno ako je konobar znao sa gostima – priča nam Miloš.

Koliko je bilo posla, govori činjenica da je u „Trebeviću“ svojevremeno radilo 12 konobara i kuvara. Objekat je bio otvoren 24 sata dnevno, a dani vikenda bili su najprometniji.

– Najviše su navraćali ljudi koji su radili u Hrvatskoj i Sloveniji. Najbrojniji su bili Ključani koji su odsjedali u „Trebeviću“ čekajući voz. Znao sam ponekad subotom ili nedjeljom prodati i po 700 flaša piva, a o ostalom da ne govorim. Tako da je ovaj objekat donosio pola ukupnih prihoda Preduzeću – prisjeća se Mutić.

„Trebević“ za sada neće biti srušen. Sadašnji vlasnik ovog objekta Jovica Stupar, kako saznajemo, ima želju da ga sanira i zaštiti od daljeg propadanja. Za to ima i saglasnost Gradske uprave, iako je regulacionim planom predviđeno njegovo rušenje i izgradnja novog objekta, odnosno proširenje saobraćajnice na ovom dijelu. Do toga će još puno vode proteći Sanom, a mi ćemo, kako najavljuje sadašnji vlasnik, već u aprilu vidjeti novi-stari „Trebević“.

P.Š.

PrethodniOBILJEŽENO 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC (video)
SlijedećiOBEZBIJEĐENE DOVOLJNE KOLIČINE VAKCINA PROTIV GRIPA (video)