Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

POČELA “SEDMICA IRANSKOG FILMA”

NAJNOVIJE VIJESTI

U Kinu “Kozara” sinoć je počela “Sedmica iranskog filma“, kao rezultat saradnje Centra za prikazivanje filmova Prijedor i Iranskog kulturnog centra iz Sarajeva. Reviju je otvorio film “Tjelohranitelj“ režisera Ibrahima Hatemikija iz 2017. godine, koji je na festivalu u Iranu nominovan za šest nagrada i osvojio tri na Međunarodnom filmskom festivalu u Beču. Jedna od glavnih karakteristika iranske kinematografije je promovisanje morala i humanističkih vrijednosti, rekao je Hosein Nouri, konzul za kulturu Ambasade Irana u BiH.

– Iranski film nastoji da, izvan okvira religije i kulturoloških stvari, fokus stavi na čovjeka i ljudske potrebe. U posljednjih nekoliko decenija, iranski film je dosta napredovao po pitanju glume, režije i infrastrukture. Naša ostvarenja su najatraktivnija gledaocima za koje film ima umjetnički značaj – rekao je Nouri.

Anita Hodžić, direktor Javne ustanove Centar za prikazivanje filmova, podsjetila je da je revija iranskog filma u Prijedoru prvi put organizovana 2017. godine. Hodžićeva je rekla da će, tokom trajanja “Sedmice iranskog filma”, do ponedjeljka, 2. septembra, biti prikazano ukupno pet filmova novije produkcije, od kojih su dva animirana.

Da je Prijedor posvećen očuvanju i razvoju kulture, ne samo organizovanjem tradicionalnih manifestacija, nego i kroz saradnju sa drugim državama, potvrdila je Monja Kasalović, načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

– Svakako pohvaljujemo saradnju prijedorskog Centra za prikazivanje filmova sa Iranskim kulturnim centrom, zahvaljujući kojoj građani mogu pogledati ostvarenja iranske kinematografije – rekla je Kasalovićeva, podsjetivši da je u okviru “Prijedorskog ljeta kulture” održana revija njemačkih i domaćih filmova.

Sve projekcije tokom “Sedmice iranskog filma” počinju u 18.30 časova, a ulaz je besplatan.

D. S.