10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

POČELA SEZONA SVINJOKOLJA: MESO ANALIZIRATI PRIJE UPOTREBE(VIDEO)

Najnovije vijesti

Tradicionalno, novembar je mjesec koji je rezervisan za svinjokolj. A tradicinalni su postali i apeli veterinara upućeni građanima da izvrše analizu mesa. Trihineloza nije nešto što se treba uzeti olako, jer se radi o ozbiljnom oboljenju.

– Do sada je Prijedor imao povoljnu sliku što se tiče zaraze trihinelom. Međutim, sada smo došli u situaciju da smo teritorija sa ugroženim statusom, jer je već u toku godine zabilježeno nekoliko slučajeva zaraženog mesa kod divljih i domaćih svinja – napomenuo je veterinar Dragan Ostojić. Svinje se najčešće zaraze trihinelom tako što pojedu ostatke uginulih životinja, a uglavnom se radi o glodarima. Kako kažu veterinari, ove godine jedan od čestih prenosioca zaraze su i divlje svinje.

Cijene analize su u ovoj godini nešto veće nego ranije, pa za domaće svinje analiza jednog uzorka košta 10 KM, dok je za divlju svinju 25 KM. Čak ni termička obrada mesa ne garantuje da je meso bezbjedno za konzumaciju, pa je najsigurnije uzorak odnijeti u najbližu veterinarsku stanicu.

Z.J.