U Prijedoru je danas počela vakcinacija građana starijih od 65 godina, u ambulanti porodične medicine na Urijama. Ova kategorija stanovništva biće vakcinisana ruskom vakcinom “Sputnjik V”.

Među prvima u redu za vakcinaciju bili su Slobodan Brdar i Radovan Kečan.

– Poručujem svim kolegama penzionerima da se prijave i da se vakcinišu, jer vakcinacija je jedini lijek protiv ovog virusa. Ipak, u ovoj situaciji treba poslušati riječ struke – rekao je Brdar.

– Imam 72 godine i redovno se vakcinišem. Pokazalo se da su vakcine izuzetno dobre i one redovne protiv gripa, a nadam se da će biti i ova. Pridržavam se svih propisanih mjera i to svima preporučujem – dodao je Kečan.

Za imunizaciju protiv virusa korona u Prijedoru se prijavilo ukupno 2.187 građana starijih od 65 godina.

– Nakon ljekarskog pregleda, pristupa se imunizaciji. Naravno, ljekar će tokom pregleda utvrditi da li lica mogu primiti vakcinu ili ne. Naredne sedmice nastavljamo sa imunizacijom ove kategorije stanovništva. Za 21 dan biće pozvani na revakcinaciju – pojasnila je dr Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor.

Odzivom starijih Prijedorčana za vakcinaciju zadovoljan je gradonačelnik Dalibor Pavlović. Onima koji se još uvijek nisu prijavili, uputio je poziv da to učine što prije.

– Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i Domu zdravlja Prijedor koji su na brz način reagovali i krenuli sa imunizacijom. Naše građane koji pripadaju ambulanti porodične medicine na Urijama molim za malo razumijevanja. Veoma brzo ćemo se sa ove lokacije, kada se krene sa imunizacijom većeg broja ljudi, premjestiti na neku drugu lokaciju, kako bi što brže bio završen proces imunizacije ostalih građana – poručio je Pavlović.

Za sada je u opticaju Sportska dvorana “Mladost”, ali kako ističe gradonačelnik, konačnu odluku će donijeti kada bude bio poznat broj prijavljenih građana za vakcinaciju protiv virusa korona.

M. Šodić