U Prijedoru bi u ovoj godini trebao biti oformljen javni gradski hor. Za tu namjenu u gradskom budžetu planirano je 50.000 KM. Aljoša Novaković, dirigent Srpskog pjevačkog društva “Vila” smatra da Prijedor zaslužuje da ima profesionalni hor, jer, kako kaže, ovaj grad tradiciju horskog pjevanja njeguje duže od jednog vijeka.

– Ovaj hor koji treba da se formira bio bi sačinjen od pjevača iz već postojeće “Vile”, hora “Una” iz Novog Grada, učenika muzičke škole, članova koji su nekada pjevali u horu “dr Mladen Stojanović” i novih članova, koje ćemo izabrati na audiciji. To će biti jedan kvalitetan hor – istakao je Novaković.

Planirano je da se probe održavaju u prostorijama Vatrogasnog doma. Osim profesionalnog, biće formiran i dječiji hor “Mala Vila”, koji će okupljati talentovane učenike osnovnih škola.

– Oni će moći da nauče kako se pjeva u horu, jer to je sasvim drugačija horska scena i horsko pjevanje, za razliku od pjevanja u osnovnoj školi, na času muzičke kulture – dodao je Novaković.

Osim novog hora, Prijedor bi uskoro trebao dobiti i koncertnu salu, za čiju izgradnju je iz budžeta Grada predviđeno 100.000 KM

B.D.

PrethodniPREDOJEVIĆ: 9. JANUAR ZA BORCE ZNAČAJAN DATUM (video)
SlijedećiNERADNI DANI DAN REPUBLIKE I PRAVOSLAVNA NOVA GODINA