Počeli su radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Prijedor-Banjaluka. Radovi će se odvijati u tri faze, a saobraćaj će, od ponedjeljka, 15. marta, na ovoj dionici biti zatvoren i odvijaće se alterantivnim putevima.

–  Samo trajanje u ovom momentu zavisi od dinamike radova, ali nastojaćemo da ono bude što kraće. Ovom prilikom apelujem na učesnike na strpljenje i da planiraju svoje vrijeme za put, koje će biit nešto duže, ali namjera je da u nekom kasnijem peridou skratimo to vrijeme – rekao je Davor Kostrešević, vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske”.

Ovo je jedan od najprometnijih putnih pravaca u Srpskoj i na pojedinim dionicama dnevno saobraća i do 10.000 vozila. Osim toga, ovo je put na kojem su česte saobraćajne nezgode. Njegovom sanacijom biće povećana i bezbjednost saobraćaja, tvrde nadležni.

– Napomenuo bih i da je na ovoj dionici identifikovano više opasnih mjesta i da će to, nakon rehabilitacije puta, biti sanirano – istakao je Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

– Ovo dionica puta je veoma značajna za grad Prijedor. Ovdje se dešavao veliki broj saobraćajnih nezgoda i ovom rekonstrukcijom smanjiće se broj saobraćajnih nesreća. Privrednici koji su koristili ovu dionicu puta imaće bolju i bržu komunikaciju  – smatra Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora

Radovi su povjereni firmama “Prijedorputevi” i “Kozaraputevi”.

– Želim da napomenem da moramo biti strpljivi, jer nakon ovih radova, ovo će biti veoma dobar putni pravac i u budućnosti će se skratiti dužina putovanja do Banjaluke – uvjerava Radenko Crnogorac, direktor preduzeća “Prijedorputevi”.

Vrijednost ove investicije je oko 22 miliona maraka. Rok za završetak je godina i po.

B.D.